Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 13 augustus 2018

Studentes uit Kroatië en Hongarije bij de Brabant-Collectie

Op 7 en 8 augustus hebben Dora Kokanović (Kroatië) en Helga Pálóczi (Hongarije) twee dagen stage gelopen bij de Brabant-Collectie. Beiden studeren Nederlands in hun thuisland en deze stage is een onderdeel van de 63e editie van de Taalunie Zomercursus Nederlands: Taal, cultuur en beroep van het Universitair Centrum voor Talenonderwijs van de Universiteit Gent. De zomercursus legt het accent op communicatieve taalvaardigheid en kennismaking met de Nederlandse en Vlaamse geschiedenis, cultuur en samenleving.



Dora is vierdejaars studente aan de Universiteit van Zagreb en Helga is tweedejaars aan de Universiteit van Debrecen. Beiden spreken perfect Nederlands. Hun opdracht was te onderzoeken of er evenementen georganiseerd worden in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018, waarbij de Brabant-Collectie een rol zou kunnen spelen. Tijdens hun onderzoek kwamen ze tot de heuglijke ontdekking dat er ook oude kaarten van het huidige gebied Hongarije en Kroatië in onze collectie aanwezig zijn. De studentes hebben de resultaten van hun onderzoek toegelicht en gepresenteerd aan een aantal medewerkers van de Brabant-Collectie. Hun ervaringen hebben ze in een poster verwerkt, die ze presenteerden op de slotavond van de zomercursus in Gent.



Door deze stage maakten de studentes kennis met hetgeen de Brabant-Collectie en de Provincie Noord-Brabant te bieden hebben. Die kennis zullen ze bij thuiskomst zeker uitdragen. Ook komen ze vast nog een keer terug naar Brabant om de provincie uitgebreider te bezoeken. Voor ons is het goed om te zien dat de Nederlandse taal en cultuur ook in Kroatië en Hongarije levendig wordt gehouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten