Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 5 oktober 2015

Tijdschrift: De Klok

Tijdschrift De Klok is het periodiek van Heemkundekring Made en Drimmelen, opgericht op 27 april 1998. Doelstelling van deze kring is het levend houden van de geschiedenis van de dorpen Made en Drimmelen en directe omgeving. Om dit te bereiken worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals lezingen en excursies. Daarnaast brengt men drie keer per jaar het tijdschrift De Klok uit. Hierin staan artikelen over historische onderwerpen met betrekking tot deze dorpen. Het aantal bijdragen voor een nummer wordt bepaald door de verenigingsleden die de artikelen schrijven.

Voor veel inwoners van Made en Drimmelen is De Klok een bekende naam. Onder deze naam verscheen de voorloper van het huidige huis-aan-huisblad 't Carillon, dat sinds 1994 door Uitgeverij Em. de Jong wordt uitgegeven en in beide kerkdorpen wekelijks gratis wordt verspreid. De Klok verscheen voor de oorlog al als weekblad. Het werd toen uitgegeven door Drukkerij W. Biemans en bevatte parochie- en plaatselijk nieuws. Het destijds populaire blad publiceerde artikelen over het wel en wee van de inwoners in beide dorpen.

Een overzicht van enkele artikelen die de afgelopen jaren zijn verschenen in het periodiek van de heemkundekring vindt u hier. Het laatste nummer van De Klok (jaargang 17, nr. 2, augustus 2015) bevat een artikel van historica en musicologe Ada Peele. Hierin schrijft ze over de ervaringen van haar vader Tijs Peele tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog. Het artikel is uitvoerig gedocumenteerd en van illustraties voorzien. Daarnaast bevat het periodiek een luchtig artikel van Piet Baart over het Mades dialect en het gebruik van eponiemen.

U kunt het tijdschrift raadplegen op niveau 0 in de Universiteitsbibliotheek.
Vindplaats: T 10219

Geen opmerkingen:

Een reactie posten