Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 12 oktober 2015

Dromen, waan en sprookjes uit de kinderboekencollectie Buijnsters-Smets

De Maand van de Geschiedenis met als thema 'Tussen Droom & Daad' en de studiedag op 23 oktober 2015 van Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur in Tilburg met als thema 'Het land van Waan en Wijszijn meer dan genoeg aanleiding om juweeltjes uit de kinderboekencollectie Buijnsters-Smets te tonen.

Het echtpaar Buijnsters-Smets heeft de titel Lust en leering voor hun overzichtsboek van Nederlandse kinder- en jeugdboeken uit de negentiende eeuw goed gekozen. De boekjes uit de collectie zijn met hun beeldmateriaal en verzorgde uiterlijk inderdaad een lust voor het oog. Als u ziet wat een zorg er besteed is aan de didactische kwaliteit van het materiaal, de prachtige afbeeldingen of fantasievolle boekbanden, beweegbare banden, pop-ups, dan weet u dat men hoog inzette voor de kwaliteit van het leren van kinderen. 

In de vitrine op niveau 1 van de universiteitsbibliotheek tonen we t/m vrijdag 30 oktober 2015 in aansluiting op beide thema's een aantal boeken uit deze collectie met als rode draad dromen, waan en sprookjes. 

Zo ligt daar Notenkraker en muizenkoning – een opera, een ballet, maar wij hebben het boek! Het verhaal begint als volgt:
's Nacht kan Clara niet slapen. Ze keert terug naar de woonkamer om haar notenkraker te zoeken. Wanneer ze hem vindt, slaat de klok middernacht. Plots vult de kamer zich met muizen. De kerstboom schiet gigantisch de hoogte in en de notenkrakerpop groeit tot mensengrootte. Voor ze beseft wat er gebeurd is, bevindt Clara zich middenin een gevecht tussen een leger van peperkoeken soldaten en de muizen
E.T.A. Hoffmann met tekeningen van L.W.R. Wenckebach, Notenkraker en muizenkoning,
Amsterdam : Scheltema & Holkema, [1898]
Vindplaats:KBSK 002 C 051
 
Ook Levend speelgoed : een grappige droom door B.E. van Osselen-van Delden, Wat Lisette droomde verteld en geteekend door Alfred Listal en In de muizenwereld : een nieuwe vertelling aan 't̕ klavier door Agatha Snellen & Catharina van Rennes met tekeningen van L.W.R. Wenckebach kunt u er bewonderen.
B.E. van Osselen-van Delden, Levend speelgoed : een grappige droom,
Amsterdam : Van Holkema & Warendorf, [1903]
Vindplaats: KBSK 002 B 133
Agatha Snellen & Catharina van Rennes ; met teek. van L.W.R. Wenckebach,
In de muizenwereld : een nieuwe vertelling aan t̕ klavier, Utrecht : Beijers, [1894]
Vindplaats: KBSK 002 C 058
En niet te vergeten de boekjes Coptographische avond-uitspanningen : eene verzameling van ruim honderd stuks schaduwbeelden of verlichte schimmen en Slagschaduwbeelden : vermakelijke hand-gijmnastiek voor de gezellige winter avond. De schaduwbeelden erin nodigen meteen uit tot uitproberen.
Slagschaduwbeelden : vermakelijke hand- gijmnastiek voor de gezellige winter avond, Amsterdam : Van Holkema & Warendorf, [tussen 1910 en 1930]
Vindplaats: n.n.b.

Een greep uit al deze bijzonder fraaie, kleurrijke kinderboeken is t/m vrijdag 30 oktober 2015 tegelijkertijd te zien in de vitrine op niveau 0 bij de Brabant-collectie. 

De kinderboekencollectie Buijnsters-Smets van Tilburg University wordt op dit moment ingewerkt en zal eind 2015 in de catalogus WorldCat Discovery beschikbaar zijn. Overigens, als u nu zoekt in de catalogus van het Centraal Bestand Kinderboeken met de zoekopdracht: 'sgn=kbsk' krijgt u alle titels te zien die tot nu toe zijn opgenomen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten