Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 17 juni 2013

De Beeldenaar

De Beeldenaar  is een tweemaandelijks tijdschrift op het gebied van numismatiek en penningkunst. In het tijdschrift verschijnen regelmatig artikelen met onderwerpen die betrekking hebben op Brabant. 

Het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant, voorloper van de huidige Brabant-Collectie, bezat een van de rijkste numismatische collecties van Nederland op het gebied van met name Brabantse munten en penningen. Deze collectie met de bijbehorende referentiewerken bevindt zich tegenwoordig in het Noordbrabants Museum te ’s-Hertogenbosch. In onze huidige bibliotheek vindt u in de rubriek BRA Z2 een collectie naslagwerken over het onderwerp numismatiek. 

De beeldenaar of stempeling is de afbeelding op een munt, penning of ereteken. Het is een term in de numismatiek en de faleristiek voor dat wat op een muntplaatje is geslagen. Naast de legende is de beeldenaar vaak het belangrijkste identificatiemiddel voor een munt. De beeldenaar had vaak ook propagandistische doeleinden. Vaak stelde het een heerser of godheid voor.

In onderwerpkeuze en uitwerking richt dit blad zich op de serieuze en historisch georiënteerde lezer. Het blad is voortgekomen uit een samenwerking tussen twee afzonderlijke verenigingen: het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Munt- en Penningkunde en de Vereniging voor Penningkunst.

Dit komt ook in het periodiek tot uiting. De helft van de artikelen heeft betrekking op de penningkunst, terwijl de andere helft van de artikelen nadrukkelijker over munten en betaalmiddelen gaat. De numismatische onderwerpen variëren van de klassieke munten van de Grieken en Romeinen tot bepaalde wetenswaardigheden over de nieuwste munten. Op het terrein van munten, penningen, ridderorden en bankbiljetten geeft De Beeldenaar wetenschappelijke achtergrondverhalen en actuele uitgiften.

Vanaf jaargang 1 (1977) tot heden is het tijdschrift aanwezig in de bibliotheek. Registers van De Beeldenaar vanaf jaargang 1 in 1977 tot heden vindt u online.  

Vindplaats: T 07357

Geen opmerkingen:

Een reactie posten