Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

woensdag 12 juni 2013

'Blijde Inkomste'

Na de troonswisseling op 30 april 2013 bezoeken koning Willem-Alexander en koningin Maxima vanmiddag onze provincie. Het koningspaar doet Roosendaal, Oisterwijk en 's-Hertogenbosch aan. Het eerste bezoek van een nieuwe landsheer heet van oudsher een 'Blijde Inkomste': een middeleeuwse traditie die in Brabant teruggaat tot de hertogen.

Na drie├źndertig jaar is het nu de beurt aan koning Willem-Alexander om over de vaandels van de Guld te schrijden. Koningin Beatrix ging hem voor in de hoofdstad 's-Hertogenbosch (1980) evenals wijlen koningin Juliana (1949).

Koningin Beatrix tgv haar bezoek in 's-Hertogenbosch, 3 juni 1980.
Copyright: Hans Joachim Schroter.
Ditmaal gaan de koning en koningin op de Lind te Oisterwijk over de vaandels van de Brabantse gilden. Menig ophef onder de gildebroeders is hierover ontstaan, want volgens de traditie loopt alleen het staatshoofd over het gildevaandel, zelfs aan de paus is dit niet toegestaan. Dit is trouwens niet de eerste keer dat er afgeweken wordt van het protocol. Ook prins Bernhard vergezelde zijn echtgenote in 1949 bij het gouvernementshuis, thans het Noordbrabants Museum.
Koninklijk bezoek Juliana en Bernhard, 's-Hertogenbosch 6 september 1949.
Copyright: Martien Coppens / Nederlands Fotomuseum Rotterdam.
Bij het Raadhuis in Oisterwijk leggen de gilden van de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden de eed van trouw af aan de koning. "Iedereen erkent dat Willem-Alexander koning is. De eed van gelofte blijft aan de koning, daar wordt niets op ingeboet".

Ondanks de commotie loopt koningin Maxima waarschijnlijk vandaag 'gewoon' naast haar echtgenoot over de vaandels van het gilde in Oisterwijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten