Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

zondag 16 juni 2013

Karren: meer 'Verkeer en vervoer in Brabant, 1814-1940'

Een vervoersmiddel, waarvan vroeger veelvuldig gebruik gemaakt werd door boeren in Brabant, is de kar. Karren had je in verschillende soorten en maten. Ze werden gebruikt om goederen en/of personen te vervoeren. Dat niet alleen paarden voor de kar stonden, maar ook andere trekdieren, is minder bekend. De prentbriefkaarten die deel uitmaken van de expositie, laten u zien welke dieren dat waren.   

Kar getrokken door een ezel
Roosendaal – Eikendreef (Burgerhoutsche straat)
Prentbriefkaart
Uitg. J. van de Poll - Suykerbuyk
 
Hondenkar met dubbelspan
Met de eieren naar den Bosch
Fotograaf: Herman de Ruiter
Prentbriefkaart
Uitg. J.J.N. Loretz, Firma Wed. J. Loretz, ‘s-Bosch

Noordbrabantsch Dorpsleven: Ossenkar
Fotograaf: Herman de Ruiter
Prentbriefkaart
Uitg. J.J.N. Loretz, Firma Wed. J. Loretz, ’s-Bosch


Bergen op Zoom: Bergen op Zoomsche schapenwagen
Prentbriefkaart
Uitg. NRM [Nederlandse Rotogravure Maatschappij, Leiden]

Het Brabants Dorpsleven is een geliefd onderwerp onder prentbriefkaartenver-zamelaars. Voor meer informatie kijk dan op de website: http://www.brabantsdorpsleven.nl/.

De Brabant-Collectie heeft de expositie 'Verkeer en vervoer in Brabant, 1814-1940' ingericht. U bent van harte welkom om deze tentoonstelling in de vitrine op niveau 0 van de bibliotheek te komen bewonderen. Deze is te zien tot en met zondag 28 juli 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten