Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 26 september 2011

Slotsymposium Interreg 'In de Ban van Buiten - Finale en Ouverture'

Op vrijdag 23 september jl. werd op Orangerie Mattemburgh te Hoogerheide de afronding van het Interreg-project 'In de Ban van Buiten - Finale en Ouverture' gevierd. Ook de Brabant-Collectie, die heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de foto-expositie 'Lief en Leed van Landgoederen', was uitgenodigd voor dit symposium. Het betreft hier een reizende expositie waarbij geput is uit recent fotomateriaal van Huub Smeding en James van Leuven en nooit eerder getoond historisch beeldmateriaal van de Brabant-Collectie.

Interreg is een subsidieprogramma dat sinds 1990 de samenwerking stimuleert tussen regio's uit verschillende lidstaten van de Europese Unie. Voor elk project met een duidelijke grensoverschrijdende meerwaarde zijn tenminste één Vlaamse en één Nederlandse partner vereist. Brabants Landschap en haar zusterorganisatie Kempens Landschap, actief in de provincie Antwerpen, kregen voor de ontwikkeling en onstsluiting van de landgoederen Mattemburgh (Hoogerheide) en Roosendael (Sint-Katelijne-Waver) samen € 1.13 miljoen aan Europese subsidie. Een zelfde bedrag komt daar bovenop van andere instanties. Gezamenlijk is een aanpak opgesteld voor de herwaardering, ontwikkeling en ontsluiting van deze twee landgoederen.
Vrijdag 23 september jl. vond op Landgoed Mattemburgh de feestelijke afsluiting van dit project plaats in de vorm van het symposium 'In de Ban van Buiten - Finale en Ouverture'. In de ochtend vertelden zes gastsprekers over opzet en afronding van het project op beide landgoederen. Daarnaast gaf mevr. Hermanussen-Thijssen een boeiend betoog over herbestemming van haar landgoed Barendonk.
Na de lunch werd door Bert van Dijk (voorzitter Brabants Landschap) en Marcel Fränzel (dagvoorzitter en Burgemeester Gemeente Woensdrecht) een nieuwe aanwinst voor het park Mattemburgh onthuld: een bijzondere citrusboom met mirteblad. Vervolgens kregen de deelnemers aan het symposium onder deskundige leiding een rondleiding door Villa Mattemburgh en een wandelexcursie door het park.
Ter afronding kon men de foto-expositie bezoeken.

April 2012 verschijnt bij het Brabants Landschap het monumentale boek 'Landgoederen in Noord-Brabant'. De Brabant-Collectie levert een belangrijke bijdrage aan dit boek in de vorm van historisch fotomateriaal. Te zijner tijd zullen wij in ons blog aandacht besteden aan dit boek.
Een uitgebreid fotoverslag van deze symposiumdag vindt u op onze Flickr-pagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten