Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 5 september 2011

Zicht op 's-HertogenboschTitel: T sHertogenbosch
In afbeelding: middenboven banderol met T sHertogenbosch; linksboven wapen van Brabant; rechtsboven wapen van 's-Hertogenbosch; rechtsonder cartouche met tekst in 6 regels: 
BVSCVMDVCIS oppidum ludo literario, et pugnaci populo nobile Horum arma superiorib[us] annis haud semel Geldrij sensëre, cum qua gente vario certatum est euentu nostris hominibus In hac vrbe templum est Deiparae sacrum, op[us] visendo apparatu Hadrianus Barlandus.
Vouwsporen in midden.
Uit: Guicciardini, Description de touts les Pays-Bas, 1609
Techniek: kopergravure, gekleurd. Formaat (van het beeld): 22.8 x 31.1

Via de weg naar de Sint-Janspoort - voorafgegaan door het laadplatform bij de 'boom', de toegangsweg voor de schepen naar de haven - wordt de toeschouwer de stad 's-Hertogenbosch ingevoerd. Op de voorgrond zijn verschillende taferelen uit het dagelijks leven te zien: enkele reizigers die de stadspoort naderen, een jager die op pad gaat, een vrouw die bezig is met het bleken van linnengoed, een kudde koeien en schepen in de Dieze die door wind- of mankracht vooruit komen. Het trekken van schepen wordt ook wel togen of jagen genoemd. Tevens zijn de belangrijkste gebouwen, de zware, hoge stadsmuren en de verschillende stadsmuren met hun opvallende torens afgebeeld.

Vindplaats: H 55 / 010 (38)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten