Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 4 april 2016

Duivelskwartier: 1595: Heksen, heren en de dood in het vuur

Afgelopen oktober verscheen een meeslepend en toegankelijk boek over de grootschalige heksenjacht in de Peelregio. Het handelt over het jaar 1595, toen heksenvervolgingen daar veelvuldig voorkwamen. De vrouwen werden gezien als handlangers van de duivel en daarom terechtgesteld. In vier maanden tijd werden 23 vrouwen op de brandstapel geëxecuteerd en nog eens 2 vonden de dood in de cel. De vervolgingen begonnen in Cranendock en via Eindhoven, Leende, Heeze, Geldrop, Mierlo, Lierop en Mierlo-Hout eindigden ze 4 maanden later in Asten en Someren.

Het boek beschrijft op basis van archiefmateriaal uit die tijd wat de aanleiding was tot deze vervolgingen. Tevens wordt ingegaan op wat zich precies heeft afgespeeld in de dorpen en hoe het kwam dat vervolgingen zich als een lopend vuur verspreidden over de Peel. Er is oog voor de onderlinge achterdocht en het gruwelijke lot van gewone mensen. Het enige bewijs voor hekserij was een bekentenis en daarvoor werden de vrouwen gemarteld totdat ze toegaven. Waargebeurde verhalen over burenruzies, heksenfeesten, toverij en manipulaties van machthebbers worden uitgebreid beschreven.

Meer boeken over heksenvervolging kunt u vinden in de rubriek G.

Signatuur: BRA G2 OTTE 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten