Het Hagelkruis is het informatie- en contactblad van Heemkundekring Barthold van Heessel uit Aarle-Rixtel. Dit dorp is een voormalige heerlijkheid en valt onder gemeente Laarbeek. De heemkundekring, opgericht in 1952, zet zich in voor het bevorderen van de bewustwording rondom het behoud en de versterking van het historisch erfgoed. Hiertoe organiseert men lezingen, exposities, wandelingen en excursies en verzamelt en beheert men documentatiemateriaal etc. De kring draagt de naam van Berthold van Heessel, de erfsecretaris van Peelland in de 17e eeuw.
Vanaf de eerste jaargang (1984) verscheen het blad in A5-formaat, maar in 2014 stapte men over naar A4, kreeg het blad een kleurenomslag en werden bij de artikelen kleurenfoto's geplaatst. Het Hagelkruis verschijnt 3 tot 4 keer per jaar.
De naam van het tijdschrift refereert naar het mogelijk oudst bewaard gebleven hagelkruis van Nederland, dat te vinden is in de velden net buiten Aarle-Rixtel. Een hagelkruis is een wegkruis dat geplaatst werd op een kruispunt van wegen om boze geesten af te weren. Het christendom probeerde deze zogenaamde heidense angsten in te kapselen door op die plaatsen hagelkruisen te zetten. Naast bescherming tegen boze invloeden, boden zij bescherming tegen onweer en hagelschade.
Dergelijke kruisen moeten op vele plaatsen in Nederland gestaan hebben. Hier en daar zijn ze nog terug te vinden, al zijn het vaak exemplaren die in de loop der tijd vervangen zijn door een nieuwe. Het 14e eeuwse hardstenen kruis uit Aarle-Riztel is wel een origineel exemplaar. Rond 1910 heeft men er ter bescherming een hek omheen geplaatst.
In het tijdschrift staan artikelen over geschiedenis en heemkunde van Aarle-Rixtel. In nummer 4 van 2012 werd uitgebreid aandacht besteed aan het 60-jarig bestaan van de heemkundekring. Henk van Beek, oud raadslid van voormalige gemeente Aarle-Rixtel, publiceert regelmatig in Het Hagelkruis. Naast liedschrijver is hij de ontwerper van de Laarbeekse vlag en bestuurslid van de heemkundekring.
Het tijdschrift is vanaf jaargang 1 (1984) aanwezig bij de Brabant-Collectie.
Vindplaats: T 07474
Geen opmerkingen:
Een reactie posten