Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 16 mei 2016

Nationale Vogelweek in Het Jaar van de Kievit

Op 14 mei jl. is de Nationale Vogelweek van start gegaan. Gedurende deze week, die duurt tot en met 22 mei, worden allerlei activiteiten en vogelexcursies georganiseerd in het hele land. De organisatie is in handen van Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dit is een uitgelezen kans voor iedereen om kennis te maken met de vogelrijkdom van ons land.

Een vogel die u mogelijk tijdens een van deze excursies kan zien, is de kievit. In ons blogbericht van 14 juni 2012 hebben we al aandacht besteed aan deze kleurrijke weidevogel in het kader van de blogreeks Nederlandsche Vogelen. Cornelis Nozeman, maker van dit standaardwerk, was in zijn tijd (18e eeuw) al onder de indruk van de kievit. Was het toen nog een algemeen voorkomende soort, momenteel heeft de kievit het zwaar te verduren in Nederland. Halverwege de jaren '90 nam het aantal broedparen van onze bekendste weidevogel snel af. Momenteel is de afname zelfs bijna 5% per jaar. Reden genoeg om 2016 uit te roepen tot Jaar van de Kievit
Oorzaak van de afname is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan het feit dat de overlevingskansen van de jonge kuikens erg laag is. Dit jaar zal hier nader onderzoek naar verricht worden.

Hieronder ziet u een afbeelding van de kievit uit de boekenreeks van Nozeman.
C. Nozeman, M. Houttuyn, C. Sepp, J.C. Sepp:
Nederlandsche vogelen volgens hunne huishouding, aert en eigenschappen beschreeven
KOD 041 G 01
Zoals eerder aangekondigd, is in 2014 een facsimile uitgave verschenen van de vijfdelige reeks De Nederlandsche Vogelen (1770-1829) van Cornelis Nozeman en Christiaan Sepp. Deze uitgave is opgenomen in onze collectie.
Signatuur: CBM L 00501

Geen opmerkingen:

Een reactie posten