Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 30 mei 2016

Brabant en de wielersport

Bijna had de in Nuenen geboren Steven Kruijswijk geschiedenis kunnen schrijven door winnaar te worden van de Giro d'Italia 2016. Van de 14e tot de 19e etappe heerstte hij in deze wielerwedstrijd en droeg de roze leiderstrui. Helaas verloor hij afgelopen vrijdag de koppositie door een onfortuinlijke valpartij. Desalniettemin zette hij een prima prestatie neer en eindigde gisteren op een vierde plaats.
Een andere Brabantse wielerheld die zijn leiderstrui af moest staan door een valpartij is Wim van Est (Fijnaart 1923 - Roosendaal 2003). Op 16 juli 1951 was hij de eerste Nederlander die de gele trui mocht dragen na een etappezege in de Tour de France. Echter, daags na deze rit viel hij tijdens een afdaling in een zeventig meter diep ravijn (hetgeen hij overigens zonder noemenswaardige blessures doorstond).
In onze collectie bevindt zich onderstaande door Van Est gesigneerde foto, opgenomen in een plakboek van Lambert Melissen, auteur en onderwijzer te Zevenbergen.
Foto Van Mechelen-Steenbergen
Plakboek van Lambert Melissen
KHS D 185
De tekst op de foto luidt: Met alle sympathie voor mijn sportvriend Han(?) Melissen. Wim van Est. Naast de foto heeft Melissen in zijn plakboek de bijnaam van Van Est geschreven: IJzeren Willem. Melissen maakte in de jaren '50 radioprogramma's, onder andere 'Het Brabants Halfuur' voor de KRO. Tijdens de uitzending van 18 september 1955, die geheel in het teken stond van sport in Brabant, was Van Est een van zijn studiogasten.

Brabant kent ook zijn "kleine" wielerhelden, winnaars van een van de vele plaatselijke wedstrijden. Gaston Remery (1924-2014) portretteerde deze wielrenners.
Duizel, 1960
© Gaston Remery / Brabant-Collectie, Tilburg University
Eersel, 1962
© Gaston Remery / Brabant-Collectie, Tilburg University
Ook legde hij de zegening van de fietsen vast, zoals hier in Eersel (1960). Voorafgaand aan een grote wedstrijd werden 's morgens na afloop van de heilige mis op het Kerkplein de jonge wielrenners met hun fiets gezegend. Het Brabantse wielersportmagazine Helden (vindplaats T 10683) publiceerde najaar 2015 een artikel over het zegenen van de wielrenfiets (pag. 5-8).
Eersel, 1960 © Gaston Remery / Brabant-Collectie, Tilburg University

Meer lezen over de wielersport in Brabant? Lees dan hier onze eerder verschenen blogs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten