Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 13 juni 2016

De Rooise Raaf Detectivebureau: Avonturen van Rien Raavens in Sint-Oedenrode

Het is 2015. Sint-Oedenrode lijkt gevrijwaard van dorpse perikelen en ontwrichtende problemen. Verdachte zaken, ongemakkelijke kwesties en raadselachtige mysteries worden kordaat aangepakt en discreet opgelost. Dit is te danken aan het doortastende optreden van de plaatselijke detective Rien Raavens, die begin 2014 haar detectivebureau De Rooise Raaf opende. De inwoners van Sint-Oedenrode worden via de lokale krant, DeMooiRooiKrant, wekelijks ge├»nformeerd over kwesties die zich in hun dorp afspelen. Een hoofdrol is daarin weggelegd voor hun eigen speurder. De verhalen werden opgetekend door S. Coops, pseudoniem voor de schrijfsters Hanny Brok, Emmy van Haastrecht, Elli de Rijk en Nelleke ThijssenDeze dames uit Sint-Oedenrode hebben bijna twee jaar hun oren te luisteren gelegd om de mysteries van het dorp voor het voetlicht te brengen.

Rien Raavens, geboren Rooienaar, is na een langdurig verblijf in Zuid-Afrika teruggekeerd naar haar geboortedorp. Ze begint een nieuw leven en wordt ondernemer. Rien is een kordate vijftiger die veelal achter de schermen opereert. Ze duikt in allerlei vraagstukken: van ontspoorde jongeren tot vermeend overspel, van een verkiezingsboycot tot het kraken van winkelpanden, van fraude tot verduistering van een relikwie. Het lezen van haar lotgevallen is voor Rooienaren een feest van herkenning en voor anderen een kennismaking met het Brabantse dorp. De lezer wordt meegenomen door de straten van Sint-Oedenrode en het buitengebied, en komt op allerlei karakteristieke plekken. Zoals de rustieke Markt, het historische Odakerkhof, het Vresselse Bos te Nijnsel en de Dommelvallei. Ook de Rooise caf├ęs en restaurants komen aan bod, evenals organisaties en verenigingen. Riens persoonlijke leven zit als een rode draad in de verhalen verweven. Ze vindt het geluk terwijl ze achtervolgd wordt door haar verleden. Met name de verdwijning van haar zus en de relatie met haar familie in Zuid-Afrika spelen een belangrijke rol. De burgemeester van Sint-Oedenrode schreef het voorwoord van deze bundel.

Vindplaats: CBM 964 F 38

Geen opmerkingen:

Een reactie posten