Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 7 mei 2012

Officiersatlas verworven


Officiersatlasjes waren bedoeld om mee te nemen op veldtochten voor het gemak van officieren in dienst van het leger van koningen of andere landsbestuurders. Onlangs verwierf de Brabant-Collectie een dergelijk officiersatlasje van 23,2 x 16,1 cm.  De titel is Comté d'Hollande, seigneurie d'Utrecht, comtés de Zelande, de Zutphen; et duché de Brabant &c. Dressés sur les mémoires faits par ordre des Estats Généraux et augmentés sur les observations nouvelles. Se vend à Paris chez Crepy, 1748.

Titelpagina. Vindplaats: KOD 023 C 21
J.L. Bovet tekende de kaart, waarna Etienne Louis Crepy (ca. 1700-1759), graveur en uitgever te Parijs, de kaart graveerde. De atlas bestaat uit een overzichtsblad, een titelpagina (genummerd 1) en 35 in koperdiepdruk gegraveerde kaartbladen (genummerd 2 t/m 36). Het formaat van de koperplaat is 21,5 x 19,5 cm.

'Nieuwe kaart'. Vindplaats: KOD 023 C 21

Ons exemplaar (vindplaats: KOD 023 C 21) is ingebonden in bruin - met donkere vlekken versierd - kalfsleer. Het atlasje is intensief gebruikt. Het leer op de hoeken van de band is weggesleten. De overzichtskaart geeft veel extra informatie. De atlas is gemaakt voor de officieren van de Franse Koning Lodewijk XV. Het boekje was te koop als ‘livre portatif dans la poche’, een boekje dat in je binnenzak kon worden gestopt. Omdat alle kaartbladen dezelfde schaal hebben, kun je ze tot een geheel maken. De publicatie kon dus in verschillende vormen worden gebruikt. Zo kon men op basis van het voorbeeld alle kaarten aan elkaar plakken, waardoor er een grote kaart ontstond met een formaat van ongeveer 135 x 125 cm., voorzien van een zeer fraaie windroos.

Lees meer over dit onderwerp in de nieuwsbrief.

De windroos. Vindplaats: KOD  023 C 21

Geen opmerkingen:

Een reactie posten