Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 26 maart 2012

Kwartaaltijdschrift 'De Kleine Meijerij'

In dit tijdschrift staan artikelen over het werkgebied van Heemkundekring 'De Kleine Meijerij':
Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout, en tot 1970 ook Vught en Cromvoirt. De h
eemkundekring is in 1947 in Helvoirt opgericht en is daarmee één van de oudste heemkundekringen in Noord-Brabant. Momenteel is Oisterwijk de vestigingsplaats.
Vanaf haar ontstaan heeft de kring artikelen (aanvankelijk getypt en gestencild, later gedrukt) uitgegeven, om heemkundig belangrijke terreinen van haar werkgebied en omgeving te belichten. Naast haar ‘vlugschrift’ geeft men het informatieblad ‘Achterkantjes’ uit.

In nummer 1, 2012 blikt Piet Jacobs met zijn artikel 'Oisterwijk 750 leverde meer op dan een financiële kater' terug naar het feestjaar 1963. In dat jaar ging Oisterwijk uit van de volgens paasstijl op 24 februari 1213 gesloten overeenkomst tussen hertog Hendrik en de heer van Breda voor een groot feest vanwege 750 jaar stadsrechten. In deze overeenkomst wordt Oisterwijk, samen met een aantal andere plaatsen, voor het eerst als nieuwe stad vermeld. De feestcommissie zorgde voor 50 evenementen in enkele maanden tijd. Deze overvloed leidde tot een tekort van Fl. 86.417,67 en een aanvaring van het Oisterwijkse College van B en W met het Provinciebestuur in ’s-Hertogenbosch.
Genoemde oorkonde wordt ook gedateerd op 25 februari 2012 en dat biedt aanleiding om dit jaar 800 jaar stadsrechten Oisterwijk te vieren. Opnieuw staan tal van feestelijkheden op het programma.

Vindplaats: T 07415

Geen opmerkingen:

Een reactie posten