Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 7 maart 2016

Tijdschrift: Drijehornickels

Drijehornickels is het cultuurhistorisch tijdschrift van Heemkundekring De Drijehornick. Deze vereniging zet zich in voor het behoud van het cultureel erfgoed in de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten.
Tevens wil men de kennis van en interesse voor de lokale geschiedenis vergrotenDrijehornickels verschijnt minimaal 3 keer per jaar.
De naam van het tijdschrift is een samentrekking van de verenigingsnaam en het Engelse 'chronicle'. Drijehornick komt van de oude schrijfwijze van het plaatselijke toponiem Driehurk, dat driehoek betekent. Dit staat symbool voor de drie kerkdorpen van de gemeente. Samen met het gebied Eckart zijn deze dorpen het werkgebied van de heemkundekring.
Het speciale nummer uit 2015 is getiteld 'Vredesactivist Bart de Ligt 100 jaar Nuenen uit 1915-2015'. Van 1910 tot 1916 was deze maatschappelijk geëngageerd dominee in functie in de plaats waar ook Vincent van Gogh verbleef. Op eerste Pinksterdag 1915 predikte De Ligt voor vrede. De Eerste Wereldoorlog was toen in al zijn hevigheid uitgebroken. Zijn preek, bewogen en vol kritiek op de machthebbers van toen, heeft grote gevolgen gehad voor hem persoonlijk en voor de ontwikkeling van zijn pacifistische idealen. Zijn visie heeft vele andere intellectuelen beïnvloed. Door zijn preek in Eindhoven met kritiek op het leger en zijn ondertekening van het Dienstweigeringsmanifest, wordt hij door de militaire autoriteiten verbannen uit de provincie. Hij treed in maart 1916 officieel af als predikant.
In het Van Gogh kerkje werd precies 100 jaar na die datum een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd door de protestantse gemeente Nuenen en de Projectgroep Bart de Ligt 1915-2015. De teksten van de presentaties tijdens de herdenking en de eerder in 2011 en 2012 gepubliceerde artikelen over Bart de Ligt zijn in het tijdschrift opgenomen. Samenvattingen uit dit themanummer vindt u door in de inhoudsopgave op de titel van het artikel te klikken.

Oude nummers van Drijehornickels zijn digitaal raadpleegbaar (met uitzondering van de nummers van de laatste jaargang). Alle jaargangen van deze periodiek kunt u raadplegen op niveau 0 van de Universiteitsbibliotheek.

Vindplaats: T 09368

Geen opmerkingen:

Een reactie posten