Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

donderdag 24 maart 2016

Jheronimus Bosch: Visioenen van een genie


Ter ere van het 500ste sterfjaar van Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516) is dit prachtig geïllustreerde boek van de hand van Matthijs Ilsink en Jos Koldeweij verschenen. Deze publicatie is tevens de catalogus bij de gelijknamige tentoonstelling in het Noordbrabants museum in 's-Hertogen-bosch. 
Jeroen van Aken leefde en werkte in 's-Hertogenbosch. Aan deze stad ontleende hij zijn naam. 
In zes thematische hoofdstukken met veel nieuw fotomateriaal passeert het gehele oeuvre van de kunstenaar de revue. Aan bod komen: levenspelgrimage, zijn relatie tot 's-Hertogenbosch, het leven van Christus, zijn schilderijen van heiligen, zijn tekeningen en zijn verbeelding van het einde der tijden. De gehele expositie zal vervolgens afreizen naar het Prado in Madrid. 
Het internationale Bosch Research and Conservation Project (BRCP) verrichtte in de jaren 2009-2015 nieuw en diepgaand wetenschappelijk onderzoek. Op basis van de resultaten van dit project is eveneens een tweedelige onderzoekspublicatie uitgegeven door het Mercatorfonds, namelijk een lijvige, beredeneerde catalogus Jheronimus Bosch, schilder en tekenaar. Catalogue raisonné (vindplaats: BRA J1 BOSC 2016) én Hieronymus Bosch, Painter and Draughtsman: Technical Studies met de volledige onderzoeksrapporten.

Vindplaats: BRA J1 ILSI 2016 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten