Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

dinsdag 1 juli 2014

Jurering Gildedag Kring Kempenland

Zondag 1 juni jl. vond de drukbezochte 72e Kringgildedag 2014 plaats in Soerendonk. Het St. Jansgilde organiseerde ditmaal de jaarlijkse terugkerende ontmoeting van schuttersgilden uit de regio Kempenland. Het feestterrein was gelegen op Cranendonck aan de Van Sevenbornlaan. 

Traditiegetrouw begon het festijn voor de middag met de Eucharistieviering en de koffietafel. Aansluitend werd door het gemeentebestuur de erewijn aangeboden aan de overheden van de gilden. Om 13.00 uur volgde de kleurrijke optocht door de versierde straten met de vlag ‘Zurik’. De jury beoordeelde maar liefst 51 afzonderlijke gilden, niet alleen op het gebied van kleurencombinatie, orde en gaan, maar ook op de algemene indruk. Het St. Jan Baptista uit Leenderstrijp ging er met de eerste prijs vandoor, terwijl het St. Martinusgilde uit Waalre als beste de levende patroonheilige uitbeeldde.

Het hoogtepunt tijdens van deze dag was de massale opmars van ruim 2.000 gildebroeders en - zusters, voorafgegaan door 9 standaardruiters en de tamboers, gevolgd door hoofdvaandels, keizers, koningen en koninginnen, zilverdragers, overheden, andere leden van de gilden en vendeliers. Na de officiële opening bij de eretribune en de gezamenlijke vendelhulde, gingen zowel diverse individuele als groepswedstrijden van start, zoals trommen, bazuinblazen, vendelen, standaardrijden en schieten.

De feestelijke opmars met op de voorgrond het Gilde St. Joris en St. Barbara Maarheeze

Ongeveer 35 gilden presenteerden hun verschillende gildeattributen in een aparte tentoonstellingstent. De juryleden beoordeelden de beste presentatie, het jongste koningsschild, het mooiste koningsvest, vaandel, koningsvogel, hoofdmansteken, gebruiksvoorwerp én de meest karakteristieke gildefoto. Na 18.00 uur volgde de prijsuitreiking.

Emy Thorissen, conservator Brabant-Collectie, was een van de juryleden op deze feestelijke dag: “Het was de eerste keer dat ik actief deelnam aan een Kringgildedag. Dat is toch anders dan gewoon toeschouwer zijn bij een optocht. De slogan ‘Beleef de traditie’ werd meer dan waar gemaakt. Door het zelf aanschouwen van dit festijn, kan ik de gildefoto’s van Martien Coppens, Gaston Remery en Noud Aartsen nu documentair gezien veel beter plaatsen in de context.”

Voor een impressie van deze dag zie de volgende beelden op YouTube:
De opmars
De tentoonstelling
Deelnemende gilden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten