Juist in de beginperiode was de collectie van het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant zeer algemeen van aard. Naast Brabantica werden naslagwerken van de meest uiteenlopende onderwerpen bijeengebracht. Hieronder bevonden zich prachtige atlassen en platenboeken over vogels, kruiden, medicinale planten, insecten en rariteitenverzamelingen. Hoe en wanneer specifiek deze natuurhistorische werken in de Brabant-Collectie zijn gekomen is niet duidelijk. Misschien zijn ze door het Genootschap aangekocht na de dood van Hendrik Palier in 1853 of zijn ze via leden van het Genootschap in de collectie gekomen. Na 1900 werd er alleen nog maar Brabantica geacquireerd.
Een kleiner deel van de getoonde insectenboeken in de zomerexpositie komt uit de Kapucijnen-collectie. Doordat deze Minderbroeders als praktische zielzorgers op allerlei gebied actief waren, bevat hun bibliotheek ook boeken over geneeskrachtige kruiden en werken over flora en fauna. Sinds 2006 beheert de Brabant-Collectie deze bijzondere collectie.
Blikvanger van de expositie is een vlinderprent uit deel IV van de Thesaurus van de Amsterdamse apotheker Albertus Seba (1665-1736). In deze rijk geïllustreerde Thesaurus beschrijft Seba zijn uitgebreide verzameling rariteiten. Eerder verkocht hij zijn grote verzameling met o.a. schelpen, dieren op sterk water en Europese insecten aan tsaar Peter de Grote (1672-1725). Over deze Hollandse inbreng in de Kunstkamer van Peter de Grote is in 2006 een proefschrift verschenen.
In: Seba. Tabula XLVI, rechterdeel Vindplaats: KOD 037 D 01 |
Hieronder een prent uit bovenstaand werk, waarop te zien is hoe een rups bij de laatste vervelling verandert in een pop. Zodra de metamorfose naar vlinder in de pop voltooid is, vliegt deze uit.
In: Linnaeus. Plaat LXXXV Vindplaats: TRE R 0007/11 |
In: A.J. Rösel von Rosenhof. Illustratie voorafgaand aan de titelpagina Vindplaats: KOD 25 D 01/5 |
In: A.J. Rösel von Rosenhof. Tabula XLII Vindplaats: KOD 25 D 01/5 |
Tot en met vrijdag 25 juli 2014 kunt u de vlinderprenten in de vitrine op niveau 1 en 0 in de bibliotheek van Tilburg University met eigen ogen aanschouwen. U bent van harte welkom tijdens openingstijden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten