Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 27 januari 2014

Tijdschrift: Ledevaert Luidt

Heemkundekring Ledeveart uit Chaam publiceert sinds 1980 haar informatieblad onder de titel 'Ledevaert Luidt'. Het blad verschijnt onregelmatig, maar tenminste tweemaal per jaar. In de periode 1988-1995 verscheen het blad niet. Als onderwerpen komen aan bod de Chaamse historie, heemkunde en de vroegere en hedendaagse cultuur van de gemeente.
De naam van het tijdschrift verwijst naar een zeer oude bronzen luidklok (1392), die zich bevindt in de Protestantse Ledevaertkerk. Op de plaats van de houten doopkapel, waarin de klok hing, werd rond 1463 de huidige kerk gebouwd. Na het opblazen van de kerktoren in 1944 is de klok ongeschonden uit het puin tevoorschijn gekomen.Gedurende een lange periode heeft men de naam van de luidklok als Ledevaert gelezen. Wetenschappelijk onderzoek uit 2001 heeft echter uitgewezen dat er Ledenaert op de klok staat. Bij het maken van de gietmal is de letter 'n' ondersteboven op de sierrand terecht gekomen. Met Ledenaert wordt Leonardus bedoeld, de heilige die in de 14e eeuw in onder andere Brabant werd vereerd. De Protestantse gemeente heeft besloten de naam Ledevaert te handhaven.
De Chaamse heemkundekring is opgericht in 1979. De eerste leden hielden zich voornamelijk bezig met veldwerk. Doel van de kring is het bevorderen van belangstelling voor en kennis van de eigen omgeving. Tevens beheert men een eigen museum. Met haar werkzaamheden probeert de kring wat nog leeft in de herinnering van de Chaamse samenleving, en wat er nog van is overgebleven, te behouden voor de toekomst.
Via deze link kunt u de digitale versies van Ledevaert Luidt, verschenen vanaf medio 2011, inzien.

Vindplaats bij de Brabant-Collectie: T 07473

Geen opmerkingen:

Een reactie posten