De Runstoof is het kwartaaltijdschrift van Heemkundekring 'Carel de Rooy', dat als werkgebied de voormalige gemeente Alphen en Riel heeft. De kring is op 5 februari 1948 opgericht door de toenmalige pastoor en amateurarcheoloog Willem Binck, tevens oprichter van Brabants Heem. Doelstelling van deze heemkundekring is het verleden toegankelijk te maken en houden door het vastleggen en bewaren van gegevens in beeld, geschrift en voorwerpen. Daarnaast wil men inwoners interesseren voor en actief laten deelnemen aan activiteiten met betrekking tot het erfgoed van hun voorouders. De naam Carel de Rooy verwijst naar de schepen van Alphen (1642-1670) en tevens plaatsvervanger van de schout van Alphen, Baarle en Chaam. Tijdschriftnummer 1 van 2018 bevat het eerste deel van een artikelenreeks over Carel de Rooy, geschreven door Jan van Gils.
De Runstoof wordt sinds 1977-1978 uitgegeven en bevat artikelen over uiteenlopende onderwerpen met betrekking tot heden en verleden, voornamelijk in relatie tot Alphen en Riel. De naam van het periodiek is een samentrekking. Run is fijngemalen eikenschors, een belangrijk hulpmiddel in de leerlooierij, ooit de oudste en belangrijkste industrie in Alphen en Riel. De hete, smeulende run werd tevens gebruikt in een stoof die diende als voetenwarmer. Dit leidde tot de naam runstoof, als symbool om de belangstelling voor het heem warm te houden, de leden te laten participeren in heemkundige activiteiten en het blad te vullen met hun bijdragen.
Februari 2018 verscheen t.g.v. het 40-jarig bestaan van De Runstoof en het 70-jarig bestaan van de heemkundekring een speciale editie, getiteld Bouwen en wonen in Alphen van 709 tot 1940 door Sjef Backx (auteur) en Jan van Eijck (redactie). Backx was architect en had voor zijn overlijden in 2002 een studie geschreven over de (bouwkundige) geschiedenis van Alphen. Jan van Eijck heeft dit later aangevuld en geredigeerd.
Een overzicht van verschenen artikelen in De Runstoof vindt u hier.
Het tijdschrift is aanwezig van jaargang 1 (1977-1978) tot heden en raadpleegbaar op niveau 0 van de universiteitsbibliotheek.
Vindplaats: T 07438
Geen opmerkingen:
Een reactie posten