Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

vrijdag 17 januari 2014

Herkenning en onthullingen: Waalre rond 1900

Herinnert u het zich nog? Vorig jaar werden Waalrenaren door de Brabant-Collectie en Het Waalres Museum uitgenodigd voor een fotoherkenningsmiddag en -avond. Wolderse senioren haalden bij de foto’s van Jan Bijnen herinneringen op en vertelden elkaar interessante verhalen. Het werd een gezellig weerzien. Het doel van die bijeenkomsten werd ruimschoots bereikt, namelijk: zo veel mogelijk informatie vergaren voor de expositie 'Waalre gekiekt - Jan Bijnen (1874-1959)', die 19 januari wordt geopend in Het Waalres Museum.

Tijdens de voorbereidingen kwam ook iets boven water, dat de tentoonstellingsmakers  - Emy Thorissen, Tony Vaessen en Theo van Dijk - pas bij het bestuderen van de foto’s duidelijk werd. Laatstgenoemde heren, geboren en getogen in Waalre, deden een onverwachte ontdekking.
De bekende Marktfoto uit de collectie van Jan Bijnen – meerdere malen in diverse uitgaven gepubliceerd onder de titel ‘De oudste foto van het Waalrese Marktveld’ – bleek helemaal geen foto van Waalre te zijn! Kleine details, die ze ontdekten op de foto maakten dit duidelijk. Het is nu nog onbekend in welk dorp de foto gemaakt is. Door de vorm en de lindebomen leken de dorpen in die tijd erg op elkaar.

‘De oudste foto van het Waalrese Marktveld’ (JB_map5_21-01) /
© Brabant-Collectie, Universiteit van Tilburg
‘De oudste foto van het Waalrese Marktveld’ is niet de enige foto van Jan Bijnen die niet getoond kan worden op de expositie 'Waalre gekiekt'; meerdere opnamen zijn onterecht toegeschreven aan Waalre. Dit is niet zo verwonderlijk. De Waalrese fotograaf ging vaak te fiets op pad met houten platencamera, statief en zware, fragiele glasplaten, om Kempische dorpsgezichten te fotograferen. Hij bezocht meer dan vijftig plaatsen in Zuidoost-Brabant, Limburg en België. Dit alles leverde fraaie dorpsgezichten op met foto’s van markten, kerken, scholen, fabrieken, stations, maar ook boerentaferelen, volksfeesten en andere gebeurtenissen waar veel mensen op staan.
De familie Bijnen droeg in 2008 de fotografische nalatenschap van hun vader c.q. opa over aan de Brabant-Collectie, gevestigd in de Universiteitsbibiotheek Tilburg. In de tentoonstelling in Het Waalres Museum is een selectie van ruim 150 foto's van Waalre en Wolderse personen te zien. Reproducties van originele foto’s van Jan Bijnen worden samen met glasnegatieven, daglichtfoto’s en prentbriefkaarten gepresenteerd.  'Jantje Bijnen' is in Waalre nog altijd een begrip. In zijn winkel (nu kantoorboekhandel Versmissen) gingen duizenden prentbriefkaarten met zijn eigen foto's over de toonbank. De prentbriefkaarten van Bijnen zijn vandaag de dag nog steeds zeer gewilde verzamelobjecten.
De Brabant-Collectie en het museum hebben de handen ineen geslagen om het werk van Jan Bijnen te tonen. Zoals Ton Bonouvrié, locoburgemeester te Waalre, het verwoordt in de bijbehorende tentoonstellingscatalogus: 'Elke foto is een tel uit onze geschiedenis, een momentopname van hoe het was en hoe het er toen aan toe ging in Waalre. Foto's zijn momenten, die niet meer terug te halen zijn. Daarom zijn ze zeker de moeite waard om kennis van te nemen en als historisch erfgoed te beschermen voor de toekomst.'
Naast het werk van Jan Bijnen is er aandacht voor zijn productiemethoden én zijn de eindresultaten van lokaal ontplooide initiatieven in relatie met zijn werk te zien. Als bezoeker krijgt u via de Buurtbank de gelegenheid in het museum plaatsen en/of personen die u herkent met eventuele bijbehorende verhalen vast te leggen. Wie weet, komen we er ook achter in welk dorp de markt op ‘De oudste foto van het Waalrese Marktveld’ zich bevindt!
Mocht u in het bezit zijn van beeldmateriaal van Bijnen en u bent bereid deze (tijdelijk) over te dragen aan de Brabant-Collectie, breng het dan langs bij Het Waalres Museum of meld het via brabant@uvt.nl. De Brabant-Collectie wil graag haar collectie uitbreiden.

De expositie 'WAALRE GEKIEKT - Jan Bijnen (1874-1959)' is te bezichtigen in Het Waalres Museum van 19 januari t/m 21 april 2014, op woensdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur.

NOOT VOOR DE PERS:
Voor meer informatie: 
Emy Thorissen, conservator Brabant-Collectie 
        (013-4662865 of 06-14548794)
Tony Vaessen, vrijwilliger Brabant-Collectie (0032-11646838)
Theo van Dijk, Het Waalres Museum (040-2221434)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten