Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

woensdag 22 januari 2014

Opening tentoonstelling ‘Waalre Gekiekt – Jan Bijnen (1874-1959)’

Zondagmiddag 19 januari 2014 is de tentoonstelling ‘Waalre Gekiekt – Jan Bijnen (1874-1959)’ onder grote belangstelling (circa 150 personen) feestelijk geopend. Aanwezig waren diverse familieleden, waaronder de inmiddels 92-jarige dochter van Jan Bijnen, Jo Jansen-Bijnen. Dhr. De Wilde, lid van de activiteitencommissie van Het Waalres Museum en dhr. Van Pinxteren, secretaris van het bestuur, verwelkomden de genodigden in de bovenzaal van het museum.

Educatieproject
Emy Thorissen, conservator Brabant-Collectie, vertelde over een van de nevenactiviteiten bij de tentoonstelling.  Zij gaf een regionale geschiedenisles aan de kinderen van groep 8 van Basisschool De Wilderen met veel aandacht voor de foto’s van Jan Bijnen. Na de les kregen de kinderen de opdracht zelf aan de slag te gaan met hun camera’s. Thema’s daarbij waren o.a. kerk, familie, vakantie, werk, straat, huizen en feest. Het eindresultaat hebben de kinderen voor de klas gepresenteerd. Tijdens de opening van de tentoonstelling werd een selectie getoond van de drie beste inzendingen, toegelicht door één van de leerlingen uit het betreffende groepje.


The making of …
Met een powerpoint-presentatie gaf Emy Thorissen een inkijkje (ontdekkingen en onthullingen) in het determineren van de foto’s voor deze expositie. Jan Bijnen is in Waalre nog altijd een begrip. Vele ouderen noemen kantoorboekhandel Versmissen nog altijd Jantje Bijnen. In zijn winkel verkocht hij zijn prentbriefkaarten, die nu een gewild verzamelobject zijn. Op 17 mei 2008 hebben de erfgenamen (drie generaties Bijnen) het bewaard gebleven werk van Jan Bijnen, inclusief de auteursrechten, overgedragen aan de Brabant-Collectie, Tilburg University. Een gedeelte hiervan, een selectie van 150 foto’s, is te zien op de tentoonstelling. Onderwerpen daarbij zijn: straatbeelden, gebouwen, vervoer, religie, volksfeesten, verenigingen, studio- en buitenopnamen. De makers hebben daarbij hulp gehad van kleindochter Jacqueline Lavrijssen. De gebruikte productiemethoden – van glasnegatief tot prentbriefkaart – komen eveneens aan bod. Aan de hand van een aantal voorbeelden licht Emy Thorissen toe dat meerdere foto’s onterecht aan Waalre (deze zijn echter wel gemaakt door Bijnen) zijn toegeschreven.

Opening
Yves de Boer, gedeputeerde Ruimtelijke Ordening en Wonen en plaatsvervangend commissaris van de Koning in Noord-Brabant, nam uit handen van Emy Thorissen het eerste exemplaar van de catalogus in ontvangst.


Daarna overhandigde hij een exemplaar aan dochter Jo Jansen-Bijnen en twee van de kleindochters, Jacqueline en Jetty Lavrijssen.


De foto’s van Jan Bijnen laten zien hoe de fotograaf zijn tijd beleefd heeft. Dhr. De Boer onderstreepte het belang van de fotograaf door te verwijzen naar de daglichtfoto van de boerderijbrand op buurtschap ‘t Huufke (Heikant). Jan Bijnen legde daar de eerste ramptoeristen vast. Namens de commissaris van de Koning, dhr. W. van de Donk, wenst hij iedereen veel kijkplezier. De familie Bijnen mag trots zijn! Yves de Boer overhandigde vervolgens de prijzen aan vertegenwoordigers van de groepjes basisschoolkinderen.

Na het officiële gedeelte konden de genodigden de expositie bekijken. Vooral in de vitrines zijn de originele foto’s tentoongesteld. Aan de wand zijn met name reproducties te zien: afdrukken van de prentbriefkaarten op karton, glasnegatieven op acrylaat en foto’s op dibond gerangschikt naar onderwerp, afgewisseld met de door de Fotogroep Waalre vastgelegde huidige locaties en situaties.Geen opmerkingen:

Een reactie posten