Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 10 februari 2014

La Place Dor


Het boek ‘La Place Dor’ is een kunstproject over schoonheid. Ruim 30 (oud-)inwoners van Budel worden geportretteerd in woord en beeld. De inwoners vertellen hun verhaal dat vaak verbonden was met de oude zinkfabriek. Angeline van de Wal (1976) schilderde hun portret.

De plaatselijke zinkfabriek (Budelco) loopt als een rode draad door het boek. Het is geen opsomming van historische feiten geworden, maar meer een zoektocht naar de schoonheid van deze nog authentieke fabrieksnederzetting. De Budelse zinkfabriek is omstreeks 1892 gesticht door Lucien en Emile Dor en François Sepulchre. Dat gebeurde onder de naam: Société Anonyme des Zincs de la Campine of, in het Nederlands: Kempensche Zinkmaatschappij (KZM). Sinds 2007 is het grootste gedeelte van de zinkfabriek een onderdeel van Nyrstar.
Budel-Dorplein stond jarenlang in het teken van de zinkfabriek, die nog steeds opvallend aanwezig is. De fabriek werd in een verlaten gebied gebouwd. Al snel kwamen er plannen voor het bouwen van een fabrieksdorp bij de fabriek. Het dorp heette vanaf 1893 'Place Dor' naar de gebroeders Dor en kreeg op 5 september 1893 van gemeentewege de naam: 'Dorplein'.
Er zijn huizen gebouwd voor leidinggevenden, ingenieurs en arbeiders, die oorspronkelijk allemaal in het Frans werden aangeduid. Niet ver van de fabriek staat het gebouw waar Franse nonnen zorgden voor de arbeiders die zonder gezin in Budel-Dorplein aankwamen.  Aan de rand van het dorp wordt gewerkt aan de restauratie van de kleine gevangenis die bij de fabriek hoorde.

Meer plaatselijke geschiedenissen kunt u vinden in de rubriek Y.

Vindplaats: BRA Y3  WAL 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten