Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 17 oktober 2011

De poffer: vrouwentooi in Brabant

De poffer geldt als een totem van Noord-Brabant: een symbool van de als typisch Brabants beschouwde volkscultuur. Tevens wordt de poffer verbonden met identiteitsrituelen als de Brabantse koffietafel en carnaval. Genoemd boek geeft een overzicht van de geschiedenis van dit kledingstuk, dat zich omstreeks 1870 uit bestaande hoofdtooien in oostelijke Noord-Brabant ontwikkelde. Voor het eerst wordt hier ook aandacht besteed aan de musealisering en folklorisering van de pofferdracht. Daarnaast zijn oude mutsen en poffers op jonge lijven gefotografeerd. Heel bijzonder zijn de nieuwe ontwerpen voor een actuele Brabantse totem, geïnspireerd op de traditionele poffer.
Erfgoed en hedendaagse kunst gaan in dit project van Museum Brabant Goedgemutst te Boxtel een spannende confrontatie aan.

Vindplaats: BRA G3 ROOI 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten