Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 20 juni 2011

Flos Pietatis: veilig opgeborgen


De handschriftencollectie is een aantal jaren geleden verrijkt met een bijzonder gaaf gebedenboekje, getiteld Flos Pietatis. Bestaende in Godt-salige gebeden ende uijtmuntende oeffeningen voor een regtschapen Christen Mensch. Het manuscript dateert uit 1758. 


Rechts het geopende foedraal en links het voorplat van de roodmarokijnen band

Het aardige van het handschrift is, dat het in een mooi rood marokijnen Frans bandje is gestoken met fraaie rolstempels, hoekvignetten, centrumstempel en dubbele filetlijnen. Bovendien zit daaromheen nog een groen marokijnen foedraal met aan de binnenzijde karton beplakt met in groen en rood bedrukt papier. Het foedraal heeft aan een zijde een ronde rug, zodat het als een soort boekband in de kast gezet kan worden.
Let bij het geopende foedraal op de inkepingen in het karton die er voor zorgen, dat je het boek met twee vingers uit het foedraal kan nemen zonder het papier op het karton al te zeer te beschadigen. 

Titelpagina van Flos pietatis (1758).

De calligrafisch vormgegeven tekst is geschreven in een nog niet heel geoefende maar toch nette hand. Daarbij zijn verschillende lettertypen gebruikt. Links en rechtsboven zijn primitieve bloempjes aangebracht. De tekst is in zwart en rood. Iets wat ook bij gedrukte titelpagina’s veel voorkomt.

Uit de titelpagina blijkt dat de tekst is vertaald van het Latijn in het Nederlands (Neder-duijts), “zijnde dit het eerste exemplaar, en in geen druk in Nederduijts”. Er zijn verschillende gedrukte edities bekend van Flos pietatis matutinae, diurnae, vespertinae aliorumque selectissimorum exercitiorum.


U kunt dit handschrift, de fraaie band en het foedraal komen bekijken in de raadpleegruimte (L 05) in de bibliotheek van de universiteit.

Vindplaats: KHS D 166

Geen opmerkingen:

Een reactie posten