Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 13 juni 2011

Kasteel te Dussen en Kasteel Bouvigne

Op de Dag van het Kasteel aandacht voor twee items uit de Topografisch Historische Atlas: een penseeltekening van het kasteel Dussen in Dussen en een steendruk van kasteel Bouvigne bij Breda. Beide kastelen kunt u vandaag bezoeken. Via de site van de Nederlandse Kastelenstichting kunt u zien welke activiteiten hier en bij andere kastelen plaatsvinden.

Hollands classicisme
Beide kastelen laten de invloed zien van een nieuwe stroming in de zeventiende-eeuwse Nederlandse architectuur: het Hollands classicisme. Voorname stijluitingen en een breuk met regionale tradities zijn kenmerken ervan. Kenmerkend is ook het opnemen van Toscaanse elementen. De zeventiende-eeuwse binnenhof van kasteel Dussen is hiervan een mooi voorbeeld. Veel aandacht gaat uit naar soberheid, goede verhoudingen en terughoudendheid in bouwwijze.


Vindplaats: D 94 / 820.11 (1)
'Kasteel te Dussen', penseeltekening in grijs van onbekende maker uit de 18e eeuw. De bouw van een Toscaanse zuilengang op de binnenplaats is een van de werken, die in opdracht van Baron W. van Gent (1572-1644) is uitgevoerd.  

Vindplaats: G 40.2 / 820.11 Bouv (6)
'Kasteel Bouvigne van ouds ridderlijk slot bij Breda (Ginneken)', steendruk, vervaardigd door L. St. Stephan en gedrukt door A.J. Bogaerts, Breda. Soberheid, goede verhoudingen en terughoudendheid zijn hier fraai toegepast.

Niet alleen kasteel Bouvigne, maar ook de Franse, Engelse en Duitse tuin zijn vandaag te bezichtigen.

In de Topografisch Historische Atlas en via Thuis in Brabant kunt u nog meer afbeeldingen van kastelen in Noord-Brabant vinden, waaronder ook vele op prentbriefkaart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten