Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 22 augustus 2016

Tijdschrift: Van Wirskaante

Van Wirskaante is het driemaandelijkse tijdschrift van Heemkundekring Amalia van Solms. Deze kring houdt zich actief bezig met het erfgoed van zowel het Nederlandse als het Belgische gedeelte van het dorp Baarle. Vandaar de naam van dit periodiek. Op de site van de kring worden de plaatsen Baarle-Hertog, Baarle-Nassau, Castelré, Ulicoten en Zondereigen genoemd als werkgebieden.
Baarle strekt zich uit over de Belgische gemeente Baarle-Hertog en de Nederlandse gemeente Baarle-Nassau. 30 stukjes België en Nederland, in elkaar verweven, vormen hier samen een tweelandenpuzzel. Mede door haar ontstaansgeschiedenis en unieke situatie, kent het dorp een rijke historie. Van Wirskaante publiceert artikelen over de Baarlese (cultuur)geschiedenis en interviewt bijzondere inwoners uit zowel het Nederlandse als het Belgische deel voor de rubriek "Aon de praat mee...".
De kring is op 8 juni 1976 opgericht en viert dit jaar haar 40-jarige bestaan, onder andere met een mini-symposium met als onderwerp Visie op heemkunde en erfgoed. Gastsprekers waren em. prof. dr. Stefaan Top (KU leuven) en prof. dr. Jos Swanenberg (Tilburg University).
De Baarlese heemkundekring kreeg haar naam naar de 17e eeuwse prinses van Oranje, stammoeder van alle Europese koningshuizen. Amalia van Solms speelde een belangrijke rol bij de instandhouding van de Baarlese enclavesituatie en zij symboliseert als het ware de eenheid van het tweelingdorp.
Het tijdschrift is aanwezig bij de Brabant-Collectie vanaf jaargang 1995. Afleveringen zijn ook digitaal te lezen.

Vindplaats: T 08913

Geen opmerkingen:

Een reactie posten