Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

woensdag 7 september 2016

Open Monumentendag en de Brabant-Collectie

Zaterdag 10 en zondag 11 september zijn in het hele land talrijke gemeentelijke en rijksmonumenten voor het publiek opengesteld. Het thema van de BankGiro Loterij Open Monumentendag van dit jaar is: 'Iconen en symbolen'. Dergelijke beelden en tekens met een bijzondere betekenis zijn veelal te zien bij monumenten (van binnen en van buiten). Denk hierbij aan ornamenten, reliëfs en schilderingen, maar ook aan glas-in-loodramen en gevelstenen. De Vughterpoort, een van de voormalige stadspoorten van ’s-Hertogenbosch is voorzien van een gevelsteen: het wapen van Nederland geflankeerd door de leeuwen met de tekst “Je Maintiendrai 1827”. Een gevelsteen (= een plaat met een voorstelling in reliëf en inscriptie) geeft het gebouw een eigen, herkenbare identiteit.
Vughterpoort 's Bosch
 C.W. Bauer, Middelburg
Foto
H 55 / 111 Vugh (7)
In de nis boven de rijk geornamenteerde toegangspoort van het Markiezenhof (van stadspaleis tot kazerne en thans museum) bevindt zich een Christoffelbeeld. Het beeld is vervaardigd in 1914 door Atelier Custers (mogelijk door beeldhouwer Piet van Dongen). 
Bergen op Zoom, Markiezenhof Poort
Uitg. Gebr. Simons, Ubach over Worms
Prentbriefkaart
pbk Weesp - B 46.2 / 820.11 Mark (1)
Maar liefst twee jaar op rij vindt de landelijke opening van Open Monumentendag plaats in onze provincie: in 2015 in Bergen op Zoom (in het kader van Kunst en Ambacht) en dit jaar in ’s-HertogenboschMeer dan genoeg reden om eens stil te staan bij enkele monumenten met iconische waarde in het landschap en de stad, zoals (kerk)torens, stadhuizen, molens en kastelen. Immers het bouwwerk zelf kan een icoon vormen, bijvoorbeeld de St. Jan in 's-Hertogenbosch die symbool staat voor de kracht van het middeleeuwse ambacht. Van deze monumentale panden bezit de Brabant-Collectie mooie tekeningen, prenten, foto's en prentbriefkaarten, die te zien zijn in de Topografisch Historische Atlas.
Hieronder een impressie van enkele ‘iconen’ uit zes grote Brabantse steden. Onder de plaatsnaam treft u het programma van het komende weekend aan.

Bergen op Zoom
Watertoren uit 1899 gelegen aan Parallelweg 127, Bergen op Zoom
Uitg. N.J. Boon, Amsterdam
Prentbriefkaart, ca. 1901
pbk-B 46.2 / 342.11 (2)
Breda
Grote kerk, Breda
Hendrik de Laat, 1929
Ets
B 83 / 411.11 Grot (17)
Tilburg
Koninklijk Paleis van Willem II (later Stadhuis), Tilburg
Getekend door Chimaer, gelithografeerd door Desguerrois en Co.
Steendruk
T 34 / /820.11 Pale (1)

's-Hertogenbosch
Kapel voor de restauratie, St. Jan te ‘s-Hertogenbosch
J.H. Maronier
Krijttekening in zwart, geel en rood
H 55 / 411.12 Jan (26)
Eindhoven
Eindhoven, Sterrekundig Observatorium a/d Dr.Schaepmanlaan 
Uitg. Roukes en Erhart
Prentbriefkaart
pbk-E 21 / 640.11 (1)
Helmond
Kasteel, Helmond
Uitg. Jules Le Loup v.Heesel, Helmond
Prentbriefkaart
pbk-H 48 / 820.11 (8)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten