Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

woensdag 14 september 2016

Brabantse gemeenten in oorlogstijd

Vanavond (woensdag 14 september) om 19.00 uur vindt in het Oude Willibrorduskerkje te Waalre de 72e Provinciale herdenking van Brabantse gesneuvelde militairen en verzetsstrijders plaats. Deze herdenking is live te volgen via Omroep Brabant. Gastsprekers zijn Wim van de Donk, Commissaris van de Koning, en René Bastiaanse, historicus en televisiepresentator. Centraal staat het thema ‘Brabantse gemeenten in oorlogstijd’. Dit jaar wordt de herdenking niet meer traditioneel op 4 mei gehouden, maar in september, net zoals dat na de oorlog gebeurde. Herdenken kun je op ieder moment. Het bestuur van de Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden heeft in overleg met de provincie voor deze nieuwe datum (de woensdag in de tweede volle week van september) gekozen om het provinciaal karakter van de herdenking te versterken en de jeugd meer bij de herdenking te kunnen betrekken.

Tot en met 18 september is in ontmoetingscentrum ‘Het Klooster’ (Hoogstraat 8) de gelijknamige fototentoonstelling ‘Brabantse gemeenten in oorlogstijd’ gratis te bezichtigen. De Tweede Wereldoorlog had grote invloed op het dagelijks leven. Deze tentoonstelling wil een beeld geven van zowel de veranderingen als de continuïteit van het leven in Noord-Brabantse gemeenten in deze bewogen periode. Vrijwel alle gemeenten in de provincie hebben op verzoek van Stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden foto’s aangeleverd van situaties voor, tijdens en na de oorlog. Naast de Provincie en de gemeenten, verleende ook de Brabant-Collectie haar medewerking aan de expositie.
Woensdagmiddag 7 september jl. is de tentoonstelling geopend door gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur, Henri Swinkels.
© Simone de Graef | Nomets Grafisch ontwerp
© Tony Vaessen
© Emy Thorissen | Brabant-Collectie, Tilburg University

Geen opmerkingen:

Een reactie posten