Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 15 juni 2015

Tijdschrift: Rond de Schutsboom

Rond de Schutsboom is sinds 1981 het tijdschrift van Heemkundige Kring "De Vyer Heertganghen" uit de zelfstandige gemeente Goirle. Voor 1803 behoorde deze plaats tot De Heerlijkheid Tilburg en GoirleHet periodiek ontleent zijn naam aan het toponiem, waaronder de locatie van het heemerf van de kring in de 18e eeuw bekend stond. In eerste instantie was het bedoeld als mededelingenblad en verscheen het onregelmatig, maar minimaal twee keer per jaar. Tegenwoordig verschijnen er drie nummers per jaargang. In de jaren 1981-1982 verscheen het tijdschrift in groot formaat (30 cm.). Daarna veranderde het uiterlijk en werd het formaat kleiner. Vanaf 2001 ging men weer terug naar het grotere formaat.

In Rond de Schutsboom staan nieuwsberichten en activiteiten van de kring vermeld en richt men zich op de geschiedenis van Goirle en omstreken. Het blad belicht heemkunde in de ruime zin van het woord, met artikelen over: locale archeologie, geologie, geschiedenis, toponymie, flora, fauna, architectuur, folklore, sociale geografie en plaatselijk taalgebruik. Het blad is verlevendigd met zwart-wit foto's en illustraties. Het meest recente nummer van Rond de Schutsboom (april 2015) is gevarieerd van inhoud. Het bevat onder andere artikelen over de Goirlese ambtsketen en de Maria Boodschapkerk en het Mariakapelletje aan de Oude Baan. Op de site van de heemkundekring worden een cumulatieve en een alfabetische index digitaal aangeboden.
De verschenen jaargangen (1981 tot heden) van het tijdschrift kunt u raadplegen bij de Brabant-Collectie, op niveau 0 van de Universiteitsbibliotheek.

Vindplaats: T 07440

Geen opmerkingen:

Een reactie posten