Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

woensdag 10 april 2013

Wie is wie? Fotoherkenning Jan Bijnen

Niet altijd is bekend waar foto's gemaakt zijn en wie of wat er op staat. Ter voorbereiding op de expositie (begin 2014) over fotograaf Jan Bijnen organiseert de Brabant-Collectie in samenwerking met Het Waalres Museum op dinsdag 16 april een fotoherkenningsmiddag. We hopen dat u ons helpt, zodat we zoveel mogelijk informatie bij de foto’s kunnen achterhalen.

St. Martinusgilde in optocht tijdens Feest der Intronisatie van het H. Hart beeld, Waalre.
Fotograaf Jan Bijnen, Prentbriefkaart, 1922
© Brabant-Collectie / Bibliotheek Universiteit van Tilburg
Medio mei 2008 schonk de familie de fotocollectie van Jan Bijnen aan de Brabant-Collectie. Waalrenaar Jan Bijnen (1874-1959) is bekend als fotograaf en uitgever van prentbriefkaarten onder de firmanamen Photogr. Kunsthandel J. Bijnen en Prentbriefkaarthandel Veni Vidi Vici. Personen en vele dorpsgezichten in de Kempen heeft hij op de gevoelige plaat vastgelegd. Ook heeft Bijnen zijn ‘ansichten’ laten produceren bij de wereldberoemde firma Trenkler & Co te Leipzig. De prentbriefkaarten verkocht hij in zijn eigen winkel in Waalre en via allerlei lokale afnemers. In de loop der jaren gingen er duizenden over de toonbank. "Ik loop efkes naar Jan Bijnen", zeggen veel Waalrenaren nog altijd als ze naar de boekhandel aan de Willibrorduslaan gaan waar de fotograaf decennia geleden zijn waren verkocht. Nu zijn ‘de kaarten van Bijnen’ een gewild verzamelobject.

Wellicht ziet u bekenden van vroeger terug op de foto’s van Jan Bijnen of weet u meer over de achtergronden of wilt u herinneringen ophalen? U bent van harte welkom in Het Waalres Museum op dinsdag 16 april om 14.00 uur of op dinsdag 23 april om 20.00 uur.

In de media: Eindhovens Dagblad, 12 april 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten