Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

woensdag 17 april 2013

Eerste Heilige Communie

1e H. Communiestoet komende uit de St.Janskerk, Roosendaal.
Fotograaf onbekend. Vindplaats: ML / 131.44.3 (4)
In de maanden april en mei zullen katholieke kinderen van 7 tot 8 jaar hun Eerste Heilige Communie doen. De eerste deelname aan het sacrament van de eucharistie wordt heel feestelijk gevierd in de eigen parochie en in familiekring. Vóór 1910 waren jongens en meisjes die hun Eerste Heilige Communie deden ongeveer 12 jaar oud. Na het decreet Quam singulari (Hoe uitzonderlijk) door paus Pius X in dat jaar werd de leeftijd vervroegd naar circa 7 jaar.

Op dit belangrijke moment ging je van kind over naar de wereld van de volwassenen. Dat blijkt ook uit de kleding. Jongens kregen hun eerste kostuum en meisjes voor het eerst de muts van een volwassen vrouw. Deze zijn te zien op de foto van de communiestoet in Roosendaal. Ook zichtbaar zijn voor de communie kenmerkende omslagdoeken of schoudermanteltjes. Deze doeken werden in Brabant en het Vlaamse deel van België kardinaal genoemd. 

Communicantje, Bavel, ca. 1890
Fotograaf onbekend. Vindplaats: ML / 131.44.3 (1)
Deze benaming werd soms ook aan de sluier van een communie-meisje gegeven. Het boerenmeisje uit Bavel, vermoedelijk in Brabantse klederdracht, draagt daarvan een mooi en lang exemplaar. 

De hele familie staat voor deze gelegenheid in beste kledij op de foto, het communicantje in het midden vooraan. Meestal kregen de meisjes hun eerste sieraden waar lang voor was gespaard, op deze dag cadeau. Te zien is dat het meisje oorbellen, een halssieraad en een kruisje aan een ketting draagt.  

Na 1910 werd het accent in communiekleding van meisjes verlegd van de eerste volwassenkledij naar die van een 'bruidje' in het wit. 

Communicantje omringd door haar familie, Bavel, ca. 1890.
Fotograaf onbekend. Vindplaats: ML / 131.44.3 (3)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten