Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 22 april 2013

De Klopkei

De Klopkei is een heemkundig tijdschrift uitgegeven door Heemkundekring De Erstelinghe in Waalwijk. Het periodiek is genoemd naar de kei die in die streek bekend staat onder de naam klopkaai, een basaltsteen waarop de schoenmaker met forse slagen het zoolleer bewerkte. Het werd gezien als een hommage aan het schoenmakersambacht waaraan Waalwijk en omstreken haar opkomst en welvaart grotendeels te danken had.

Dit blad verscheen in het begin van 1977 voor het eerst op A-4 formaat en telde toen 5 afleveringen per jaar. Vanaf 1979 was het streven het periodiek regelmatig en 4 keer per jaar te laten verschijnen. Het formaat van het tijdschrift werd toen ook kleiner. Via de heemkundekring is het mogelijk het repertorium te downloaden om te zoeken naar artikelen in alle uitgaven van De Klopkei vanaf 1977 tot 2011. Bij de Brabant-Collectie zijn de complete jaargangen van dit tijdschrift te vinden onder het nummer T 07471.

De laatste jaren hebben de nummers vaak een thema of worden er in een tijdschriftnummer artikelen gepubliceerd die een bepaald verband met elkaar hebben. Het eerste nummer van 2013, de 37e jaargang, heeft als onderwerp het Gilde St. Crispinus & St. Crispinianus van Besoijen dat op zondag 28 april 2013 175 jaar bestaat. Meer over het programma op die dag kunt u lezen op de website van het gilde. Het gilde speelde en speelt in de Waalwijkse samenleving een belangrijke rol. De geschiedenis van het gilde is in het herdenkingsjaar opgetekend in deze uitgave. 

Vindplaats: T 07471

Geen opmerkingen:

Een reactie posten