Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 9 april 2012

'Hoe komt het dat het met Pasen altijd Pasen is'


'Hoe het komt dat het met Pasen altijd Pasen is' is een gang door het jaar aan de hand van de volkskundig onderlegde Brabander en rasverteller Willem Iven (1933-2009). Persoonlijke elementen, toegevoegd aan algemene wetenswaardigheden, maken het verhaal bijzonder. Het is ronduit spannend om te lezen hoe de schrijver oude tradities nog ervaren heeft, of minstens eraan geroken heeft, en hoe hij ermee omging in zijn leven.

Zijn ondeugende vertelselkes in het dialekt van de Peel zijn ook op lp en cd verschenen. Ze waren regelmatig in het Brabants Dagblad te lezen of te horen bij Omroep Brabant. Op laatstgenoemde site kunt u ook twee audiofragmenten beluisteren: 'Bij Wijze van Spreken' dat Willem Iven bij Omroep Brabant presenteerde en een fragment over de Koninklijke onderscheiding die hij in 2005 kreeg. Naar hem is de Willem Iven-prijs vernoemd die elk jaar wordt uitgereikt aan de maker van het beste verhaal of gedicht in het Brabantse dialect.

Meer informatie over Pasen kunt u hier vinden.
Publicaties over Pasen in onze collecties vindt u hier.

Vindplaats: BRA G IVEN 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten