Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 4 april 2011

Jazz in Tilburg, 100 jaar avontuurlijke muziek

Unieke foto’s uit privéarchieven, geschreven portretten van overleden en nog levende jazzmusici, uitgebreide overzichten van jazz- en dansorkesten, evenementen die met jazz te maken hebben, een overzicht van bestaande en verdwenen jazzclubs, inleidende verhalen over het verloop van de jazzgeschiedenis in Tilburg en anekdotes, veel anekdotes. Dat is in het kort de inhoud van dit boek Jazz in Tilburg, 100 jaar avontuurlijke muziek.

Slechts weinig mensen weten dat al aan het begin van de vorige eeuw de eerste jazzklanken in de stad klonken, lang voordat jazz in Nederland bekend werd.
Jazz in Tilburg, 100 jaar avontuurlijke muziek beschrijft  uitvoerig hoe dat in zijn werk ging. En ook hoe de jazz, die zich aanvankelijk beperkte tot de kringen van de fabrikanten, uitdijde binnen de stad en ook hart en ziel van gewone mensen veroverde. Hoe dansavonden ontstonden, hoe mensen zelf muziek gingen maken, geholpen door enkele vooruitstrevende Fraters van Tilburg en de vele harmonieën die de stad rijk was.

Jazz in Tilburg, 100 jaar avontuurlijke muziek beschrijft de vele stijlen van de jazz en geeft een geschiedkundig overzicht van hoe de stijlen zich in Tilburg ontwikkelden. De oude-stijljazz ging over in de modernere varianten als mainstream en bebop en vanaf de jaren zeventig in diverse eigentijdse-jazzstijlen. Met prachtige foto’s, verklarende en vertellende teksten en zomaar weetjes is Jazz in Tilburg, 100 jaar avontuurlijke muziek, een lees- en bladerboek geworden, dat door zijn unieke karakter ook de niet in jazz geinteresseerden boeit. Minstens zo interessant is de bijbehorende cd met uitzonderlijke en vaak nog niet uitgebrachte muziekfragmenten.

Vindplaats: BRA J3 HEIJ 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten