Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 10 april 2017

Tijdschrift: D'n Effer

D'n Effer is het tijdschrift van Heemkundekring 't Hof van Liessent uit de gemeente Laarbeek. Deze gemeente omvat de kerkdorpen Lieshout en Mariahout. De heemkundekring, opgericht in 1982, heeft als doel het bevorderen van de interesse in en de kennis over de eigen regio, de bevolking en de gebruiken daarvan en de waardevolle overblijfselen uit vroegere tijden. Om dit te bereiken onderzoekt en bestudeert men de cultuurhistorische aspecten van het werkgebied. Ook het veiligstellen van heemkundig belangrijke terreinen, roerende en onroerende goederen, zaken, voorwerpen en oudheidkundige gegevens in en van het werkgebied staan op de agenda.
Het eerste nummer van het tijdschrift verscheen in november 1987. Tot 2017 verscheen het zes keer per jaar. Vanaf jaargang 30 is het uiterlijk van het tijdschrift drastisch gewijzigd en verschijnt het nog vier keer per jaar in de maanden september t/m maart.
De naam van het blad is ontleend aan het Lieshoutse woord effer, een gereedschap dat vroeger in de klompenmakerij gebruikt werd om hout uit te boren en dat ook wel voorloper werd genoemd.
In het tijdschrift staan o.a. interviews met interessante personen uit het heemgebied (In gesprek met...) en artikelen over geschiedkundige en cultuurhistorische aspecten van Laarbeek en Brabant in het algemeen. Ook nieuwsberichten en activiteiten van de kring zijn hierin opgenomen.
Het tijdschrift is vanaf jaargang 1, nr. 1 (1987) aanwezig en raadpleegbaar in de universiteitsbibliotheek op niveau 0. De artikelen uit het tijdschrift zijn opgenomen in de Brabant Databank.

Vindplaats: T 08312

Geen opmerkingen:

Een reactie posten