Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

dinsdag 4 april 2017

Rondom Sint-OedenRode : Macht, religie en cultuur in de Meierij

Aan deze uitgave op initiatief van Stichting Brabantse Bronnen is twintig jaar historisch en archeologisch onderzoek voorafgegaan. Voor deze publicatie in grootformaat heeft de Brabant-Collectie beeldmateriaal geleverd. Elf auteurs schreven onder redactie van prof.dr. A.J. Bijsterveld en dr. V. Roelvink in totaal zeventien artikelen. Drs. J. Biemans tekende voor de beeldredactie. In het boek, dat op 17 december 2016 op het gelijknamige symposium in het gemeentehuis van Sint-Oedenrode gepresenteerd werd, komt circa 1.300 jaar Rooise historie aan bod. En dat net nu de gemeente Sint-Oedenrode haar zelfstandigheid verliest en met Schijndel en Veghel opgaat in de nieuwe gemeente Meierijstad. In de thematisch in vier hoofdstukken gegroepeerde wetenschappelijke artikelen belichten de auteurs de heren van Rode, hun burcht, macht en goederen, de verering van Sint-Oda, haar kapittelkerk, relieken en voortleven, en vrouwe Hildewaris, die in de bronnen wordt aangeduid als de stichteres van de kerk van Sint-Oedenrode. 
Kortom, niet alleen een boek om van voor tot achter te lezen, maar zeker ook te gebruiken als naslag of om door te bladeren.

Vindplaats: BRA Y BIJS 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten