Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 25 januari 2016

Tijdschrift: Rosmalla

Rosmalla is het periodiek van Heemkundekring Rosmalen. Het blad verschijnt sinds 1990 vier keer per jaar. Rosmalla verwijst naar de oude naam voor Rosmalen. De uitgang "mella" zou betrekking hebben op een gerechtsplaats. Een alternatieve verklaring is de oudnederlandse betekenis paardenmarkt, waarbij "malen" betrekking zou hebben op de eetzak die de paarden droegen als ze op de markt stonden. Een derde betekenis zou kunnen zijn de verbastering van de oudgermaanse woorden "rausa" (riet) en "malho"(laag gelegen land).
De Werkgroep Redactieraad Rosmalla verzorgt de inhoud en vormgeving van het periodiek. Men werkt met een redactiestatuut, waarin onder andere staat dat de eindverantwoordelijkheid voor de inhoud van het blad ligt bij het bestuur van de heemkundekring. De inhoud van Rosmalla is divers. Zo stonden in het het decembernummer van 2015 artikelen over: een Rosmalense polderkaart (1782-1783) van landmeter Johan Camp; een weduwe op stroperspad in 1775; en het kerkelijk verenigingsleven in Hintham.
In 2003 bestond de heemkundekring 25 jaar en werd een eigen website gelanceerd. Hierop staat onder andere het register en het archief van Rosmalla van november 1990 tot heden. Na het verschijnen van het nieuwste nummer van het periodiek, wordt het register direct aangepast. De jaargangen tot en met 2008 van Rosmalla zijn online raadpleegbaar.
Van 1993 tot 2000 verscheen, naast het reguliere blad, ook nog tien maal een themanummer onder de naam Rosmalla Extra. Hierin stonden met name artikelen over monumenten en de geschiedenis van Rosmalen. Ook deze themanummers zijn digitaal raadpleegbaar op de website van de heemkundekring.

De jaargangen van Rosmalla zijn raadpleegbaar op niveau 0 van de Universiteitsbibliotheek (vindplaats: T 09177). De themanummers Rosmalla Extra zijn bij het reguliere periodiek ingebonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten