Volgens de legende wilden de drie koningen een bezoek brengen aan kindje Jezus. Door de ster te volgen, kwamen ze terecht in een stal te Bethlehem. De drie koningen worden ook wel de drie wijzen genoemd. Ieder vertegenwoordigde een werelddeel: Caspar kwam uit Afrika, Balthasar uit Azië en Melchior was afkomstig uit Europa. Ze namen voor de pasgeborene goud, wierook en mirre mee. De giften stonden symbool voor respectievelijk de koningen, de goddelijke afkomst van Jezus en het lijden in zijn leven.
In Noord-Brabant is het nog steeds een gebruik, dat groepjes kinderen verkleed (met kroon en ster in de hand) en zingend van deur tot deur gaan. Als dank hiervoor krijgen ze vaak wat snoepgoed en geld.
Foto van Driekoningenzangers op de Parade te ’s-Hertogenbosch R.K. Fotobureau ‘Het Zuiden’, 1936 ML/ 411.3 6 januari (2) |
Op 14 april a.s. zal in het Oude Gemeentehuis te Lommel een symposium plaatsvinden over Driekoningen en Verloren maandag. Initiatiefnemer is Werkgroep Volkscultuur ANV. Ook de Brabant-Collectie zal hieraan bijdragen.
De scène van ‘de aanbidding van de drie wijzen’ is veelvuldig in de kunst afgebeeld. Aan de hand van diverse collectie-onderdelen is de Brabant-Collectie voornemens om hierover in december 2016 een bescheiden expositie in de Universiteitsbibliotheek Tilburg te houden.
Alvast een voorproefje:
Verluchting in Middeleeuws handschrift KTFK HS 10 |
Ingekleurde houtsnede in incunabel TF INC 23 |
Exlibris in oude druk CBC TFH A 11631 |
Foto van Driekoningenoptocht in ’s-Hertogenbosch R.K. Fotobureau ‘Het Zuiden’, circa 1930 ML/ 411.3 6 januari (1) |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten