Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

woensdag 6 januari 2016

Driekoningen

Vandaag – op 6 januari - wordt Driekoningen gevierd. Het is tevens de afsluiting van de kersttijd. Bij velen wordt deze week de kerstboom ontmanteld en worden de kerstspullen weer op zolder opgeborgen.

Volgens de legende wilden de drie koningen een bezoek brengen aan kindje Jezus. Door de ster te volgen, kwamen ze terecht in een stal te Bethlehem. De drie koningen worden ook wel de drie wijzen genoemd. Ieder vertegenwoordigde een werelddeel: Caspar kwam uit Afrika, Balthasar uit Azië en Melchior was afkomstig uit Europa. Ze namen voor de pasgeborene goud, wierook en mirre mee. De giften stonden symbool voor respectievelijk de koningen, de goddelijke afkomst van Jezus en het lijden in zijn leven. 

In Noord-Brabant is het nog steeds een gebruik, dat groepjes kinderen verkleed (met kroon en ster in de hand) en zingend van deur tot deur gaan. Als dank hiervoor krijgen ze vaak wat snoepgoed en geld. 
Foto van Driekoningenzangers op de Parade te ’s-Hertogenbosch
R.K. Fotobureau ‘Het Zuiden’, 1936
ML/ 411.3 6 januari (2)
In Tilburg en omgeving wordt ook een wedstrijd Driekoningenzingen georganiseerd door de werkgroep van de Heemkundekring Tilborch. Het Driekoningenzingen in Midden-Brabant is geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed / UNESCO. Deze werkgroep werkt actief samen met andere regionale, nationale en internationale instellingen om deze eeuwenoude traditie levend te houden. 
Op 14 april a.s. zal in het Oude Gemeentehuis te Lommel een symposium plaatsvinden over Driekoningen en Verloren maandag. Initiatiefnemer is Werkgroep Volkscultuur ANV. Ook de Brabant-Collectie zal hieraan bijdragen.

De scène van ‘de aanbidding van de drie wijzen’ is veelvuldig in de kunst afgebeeld. Aan de hand van diverse collectie-onderdelen is de Brabant-Collectie voornemens om hierover in december 2016 een bescheiden expositie in de Universiteitsbibliotheek Tilburg te houden. 
Alvast een voorproefje:
Verluchting in Middeleeuws handschrift
KTFK HS 10
Ingekleurde houtsnede in incunabel
TF INC 23
Exlibris in oude druk
CBC TFH A 11631
Foto van Driekoningenoptocht in ’s-Hertogenbosch
R.K. Fotobureau ‘Het Zuiden’, circa 1930
ML/ 411.3 6 januari (1)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten