Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 20 april 2015

Tijdschrift: Bossche Kringen en zijn voorgangers

Bossche Kringen is het cultuurhistorische magazine van Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch. Sinds mei 2014 verschijnt het om de twee maanden. De geschiedenis van dit tijdschrift is complex, maar bijzonder te noemen. Het is ontstaan door het samengaan van twee bladen: KringNieuws van de Kring en Bossche BladenLaatstgenoemd blad was van 1999 tot januari 2014 de gezamenlijke uitgave van Stadsarchief 's-Hertogenbosch, afdeling BAM (Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten) van Gemeente 's-Hertogenbosch, Cultuurhistorische Vereniging 'De Boschboom' en het Noordbrabants Museum. Bossche Bladen was op zijn beurt de voortzetting van 's-Hertogenbosch, een driemaandelijks tijdschrift dat verscheen van 1993 tot 1998. Dit tijdschrift is later samen gegaan met het periodiek Boschboom Bladeren van Cultuurhistorische Vereniging 'De Boschboom'. Na deze fusie werd de naam Bossche Bladen gehanteerd. Vanaf 2014, na de samenvoeging met KringNieuws, bestaat Bossche Bladen niet meer als zelfstandig tijdschrift. De redactie van dit voormalige tijdschrift is echter wel blijven bestaan.

Bossche Kringen is een ware glossy met een mix van onderwerpen, interessant voor zowel ge├»nteresseerden in actuele informatie over 's-Hertogenbosch als liefhebbers van wetenschappelijke bijdragen. Het bevat een aantal vaste rubrieken, zoals: Berichten; Kunst en cultuur; Historie; Taal; Stad; Mensen. Nummer 2 (maart 2015) bevat onder andere een verslag van de bevrijding in 1944 en wat daaraan vooraf ging. In de rubriek Historie staat het artikel Sanering van het betaald voetbal in 's-Hertogenbosch 1964-1967. In De smid en zijn ambacht lezen we over Smederij Adriaan van de Wiel. Verder is er een artikel opgenomen over de nieuwe bestemming voor het voormalige klooster van de Zusters van Liefde in de Nemiusstraat.

Alle jaargangen van bovenvermelde tijdschriften kunt u inzien bij de Brabant-Collectie. De vindplaatsen zijn:
Boschboom Bladeren T 07418
's-Hertogenbosch T 09328
KringNieuws T 07992
Bossche Bladen T 10249
Bossche Kringen T 10967

Geen opmerkingen:

Een reactie posten