Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

woensdag 18 maart 2015

Jacques Cuijpers: een veelzijdig meester

Afgelopen december verscheen een unieke 2-delige uitgave met DVD over het leven en werk van Jacques Cuijpers. Het boek is uitgebracht door de Heemkundekring Zeelst Schrijft Geschiedenis.
De uit Neeritter (Limburg) afkomstige Cuijpers was van 1883 tot 1913 hoofd van de Openbare Lagere School in Zeelst (Veldhoven). In die tijd verzamelde hij onder andere veel volksverhalen en rijmen en publiceerde hij over regionale heemkundige en taalkundige onderwerpen zoals zeden en gebruiken en dialecten. Ook zette hij zich in voor de verering van Onze Lieve Vrouwe ter Eik in Meerveldhoven en was hij een zeer goed kalligraaf.
Na jarenlang onderzoek hebben Frank van der Maden en Piet Vermeulen de grote hoeveelheid werk van Cuijpers verzameld en gebundeld tot één boekwerk. Hierin zijn behalve de in het verleden verschenen publicaties ook nog niet eerder gepubliceerd materiaal, oorspronkelijke handschriften en schitterende kalligrafische werken opgenomen. 


Meer boeken over volkskunde kunt u vinden in de rubriek G.

Vindplaats:
BRA A7 MADE 2014/1 en /2
BRA A7 MADE 2014 dvd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten