Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

donderdag 25 september 2014

Erfgoed van de Brabanders

De Brabant-Collectie heeft actief meegewerkt aan de beeldredactie van het boek Erfgoed van de Brabanders: verleden met een toekomst van Jan van Oudheusden. Als provinciaal historicus en onderzoeksmedewerker bij de leerstoel Cultuur in Brabant van Tilburg University koos Van Oudheusden 400 herkenbare elementen uit het verleden van Brabant. Zijn keuzes zijn vaak verrassend, de teksten onderhoudend en informatief. 

In het boek is het Brabants cultureel erfgoed chronologisch in tien tijdvakken verdeeld, met daarbinnen een thematische indeling. Van Oudheusden gebruikt dezelfde onderverdeling als in zijn in 2011 verschenen boek Verhalen van Brabant (vindplaats: BRA D OUDH 2011). Hierin laat de auteur zien hoe de loop van de geschiedenis het huidige Brabant heeft gevormd.
In zijn nieuwe boek gaat hij op zoek naar herkenbare overblijfselen uit het verleden van Brabant, die onze identiteit vorm en inhoud hebben gegeven. Het boek maakt duidelijk waarom erfgoed als zodanig onmisbaar is.

Naast erfgoed is er plaats voor Brabanders. Twintig teksten, voorzien van portretten van fotograaf Marc Bolsius, maken de speciale band van mensen met een onderdeel van het Brabants erfgoed duidelijk. Zo licht Emy Thorissen, conservator van de Brabant-Collectie, toe waarom het fotografisch oeuvre van Martien Coppens (1908-1986) zoveel met haar doet.

Deze uitgave van Erfgoed Brabant, uitgebracht in samenwerking met Tilburg University en de Erfgoed Academie Brabant, werd donderdag 28 augustus jl. gepresenteerd op het symposium Is dit nou de selectie? in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Daarbij ontving Jan van Oudheusden bij zijn afscheid als provinciaal historicus de Brabantse onderscheiding Hertog Jan als blijk van waardering voor zijn inzet voor het erfgoedveld. 

Vindplaats: BRA G OUDH 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten