Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 22 september 2014

Stilstaan bij de Struikelstenen in Oss

Voorjaar 2014 verscheen een boekje met wandelingen langs Struikelstenen in Oss.

Struikelstenen zijn stenen van 10 bij 10 cm die in het trottoir gelegd zijn bij het laatste woonadres van slachtoffers van het nationaalsocialisme. De stenen hebben een messing bovenkant met daarop naam en gegevens van deportatie en overlijden. Elk slachtoffer krijgt een eigen steen. Voor een adres kunnen dus meerdere stenen liggen. Struikelstenen heten zo, omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart. Je moet buigen om de naam te kunnen lezen. 

In het boekje zijn de adressen geordend naar hun volgorde in de vier rondwandelingen. Het is een geheel geworden van feiten, herinneringen en impressies.

De Stolpersteine zijn ontworpen door kunstenaar Gunter Demnig uit Keulen die in 1994 begonnen is met het leggen van Struikelstenen. In Europa liggen er inmiddels meer dan 40.000. In Nederland kunt U in meer dan 60 gemeenten Struikelstenen vinden!

Meer boeken over de Tweede Wereldoorlog kunt u vinden in de rubriek N3.

Vindplaats: BRA N3 LEIJ 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten