Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 24 maart 2014

Atlas der Neederlanden

Een van de slechts 100 facsimile-uitgaven van de Atlas der Neederlandenkaarten van de Republiek en het prille Koninkrijk, met Belgiën en Coloniën is vanaf begin 2014 in het bezit van de Brabant-Collectie. Het originele gerestaureerde exemplaar van de Atlas is in het bezit van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Deze unieke 'atlas factice' (verzamelaarsatlas) bestaat uit negen delen met 618 kaarten. De facsimile heeft een tiende deel waarin Jan Werner, conservator Kaarten & Atlassen UvA, een wetenschappelijke toelichting geeft.

voorzijde van de opberghoes van de banden
In de periode 2013-2015 is het 200 jaar geleden dat het Koninkrijk der Nederlanden tot stand kwam. Ter gelegenheid van dit jubileum is dit unieke verzamelwerk in facsimile uitgegeven. Na talloze oorlogen en schermutselingen werden in juni 1815 op het Congres van Wenen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden en Luxemburg formeel verenigd tot het Koninkrijk der Nederlanden onder gezag van koning Willem I. Dit duurde echter niet lang. In 1830 kwamen de Belgen in opstand en in 1839 werd België onafhankelijk verklaard. Luxemburg volgde in 1890 na de dood van koning Willem III.

Najaar 2013 werd de Atlas gepresenteerd als middelpunt van de tentoonstelling Atlas der Neederlanden: de dageraad van het Koninkrijk. Voor de opening van deze tentoonstelling bij de afdeling Bijzondere Collecties kreeg Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander het eerste exemplaar van de facsimile-uitgave uitgereikt.

De kaarten van de Zuidelijke en Katholieke Nederlanden zijn in band VIII, Belgiën, opgenomen.
 
band VIII
 Vindplaats: CBM L 500/1-10

Geen opmerkingen:

Een reactie posten