Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 4 juni 2012

Het verbeten verzet op de Vloeiweide; Brabants Oorlogsdrama


De strijd tussen de post op de Vloeiweide te Rijsbergen onder Breda en een overmacht aan Duitse soldaten en landverraders duurde maar liefst twee uur. De post verdedigt zich, na een maand verzetswerk voor de naderende geallieerden te hebben gepleegd, heroïsch. Het gevecht wordt van incident naar incident beschreven. Nog nooit werd verzet zo vastgelegd door onderzoek en het interviewen van de mensen tussen Breda, Oosterhout, Etten-Leur en Zundert en door archiefonderzoek in de meest uitgebreide vorm, waardoor antwoorden op vragen konden worden weergegeven.

De verbeten strijd om de post te elimineren wordt door de nazi’s beslecht door honderden kogels die op de boswachterswoning worden gemitrailleerd en het gooien van granaten in de kelder bij moeder en kinderen. Door de verzetspost wordt hard teruggeslagen. De ongekende strijd werd beslecht door een overval van 150 gewapende Duitsers op woensdag 4 oktober 1944.

Op de fundering van het huis is ter nagedachtenis van het drama een monument gebouwd.  

Vindplaats: BRA N3 MAAS 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten