Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

maandag 18 juni 2012

Maria Ommegang Bergen op Zoom

Op de laatste zondag in juni zal met Maria Ommegang een devote stoet van ruim duizend deelnemers zingend en musicerend door de binnenstad van Bergen op Zoom trekken. Voor een impressie van de tocht bekijkt u de foto's van Omroep Brabant van vorig jaar. Deze processie is opgebouwd uit vijf gedeelten en beeldt de geschiedenis van Maria uit. Het thema van de Maria Ommegang van dit jaar is '800 jaar Bergen op Zoom verbonden met Maria'. 

Al in de Middeleeuwen ontstond een Kruis Ommegang. Dit was een waar volksfeest. Na een eeuwenlang verbod is er na de Tweede Wereldoorlog uit dankbaarheid dat Bergen op Zoom gespaard is gebleven, sprake van een ware opleving van de ommegang. In 1945 is er na 370 jaar weer een ommegang op 15 augustus met 478 deelnemers. De Mariaverering in Bergen op Zoom had een zodanig karakter dat het bijna wijst in de richting van een bedevaartsoord. Het Lievevrouwegilde dat de Ommegang ook nu nog organiseert, wordt dan opgericht. Lees hier meer over de historie.
Vindplaats: CBM C 3335
De Brabant-Collectie bezit bovenstaande publicatie over de Maria Ommegang uit 1953 met daarin naast de intentie, ook de routekaart, foto's, declamaties, verschillende liederen en het programma van het Beiaard-Concert als inluiding van Maria's Gloriedag. Onlangs hebben we van een particulier een aantal bedevaartboekjes verworven waarbij onder andere ook twee van de auteur C.J.F. Slootmans over Bergen op Zoom. Het betreft Feesten in Oud Bergen, s.l.e.a. en  Mariastad: Bergen op Zoom, Bergen op Zoom, 1945. Meer weten? Bekijk dan eens de artikelen over Mariaverering en die over de ommegang in de Brabant-Databank.

Kom ook naar de Maria Ommegang op 24 juni om 15.00 uur vanaf de Markiezenhof in Bergen op Zoom. De toegang is gratis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten