Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

dinsdag 30 augustus 2011

Wielerzesdaagse van Brabant

Van 5 tot en met 10 september a.s. vindt een nieuwe editie van de Wielerzesdaagse van Brabant plaats. De Ireen Wüst IJsbaan in het sportcomplex T-Kwadraat in Tilburg zal voor dit spektakel volledig worden ingericht. De hal wordt voorzien van een demontabele houten wielerbaan en speciale tribunes.
Het fenomeen zesdaagse kent een lange geschiedenis. In 1875 werd in Birmingham de allereerste wielerzesdaagse op hoge bicyclettes gehouden. Het duurde tot 1932 voor we in Nederland er mee te maken kregen. De Zesdaagse van Brabant kent een nog kortere geschiedenis: de eerste wedstrijden werden verreden in 2009 op evenemententerrein 't Laar in Tilburg.
Voor alle wielerliefhebbers die zich willen inlezen in de materie heeft de Brabant-Collectie het nodige te bieden. Zo hebben we een abonnement op het tijdschrift 'Helden, wielersport in Brabant' (vindplaats: T 10683) waarvan tot op heden 9 nummers zijn verschenen. Dit tijdschrift is digitaal te lezen op de site van het Brabants Wielercafé.
In het tijdschrift 'Actum Tilliburgis' (vindplaats: T 03041) is in de jaargangen 1973 t/m 1975 een artikelenreeks verschenen over de geschiedenis van de Tilburgse wielersport. Dat Tilburg de wielersport al geruime tijd een warm hart toedraagt, moge duidelijk zijn. Vermeldenswaardig in dit kader is een bijzonder boekje in onze collectie: "Programma der internationalen wielerwedstrijden te Tilburg op Maandag 7 Juni 1897 (2e Pinksterdag) des namiddags 2 1/2 ure" (vindplaats: CBM C 05741).

Tilburg, 11 september 1940
Vindplaats: ML / 461 (4)
Een bekende Tilburgse welrenner was Jan Pijnenburg, ook bekend als 'Jan Kanonbal'. Aan hem is een hoofdstuk gewijd in het vijfde deel van de Brabantse biografieën (vindplaats: BRA A7 BB 5, pag. 100-103).

Klik op deze link voor een uitgebreider overzicht van hetgeen de Brabant-Collectie in huis heeft over de wielersport.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten