Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

woensdag 6 juni 2018

Brabant-Collectie prominent op Kringgildedag 2018


Gildevaandels in de koepelhal van het Evoluon
Op zondag 3 juni jl. werd in en rondom het Evoluon te Eindhoven voor de tweede maal de wederom drukbezochte 76e Kringgildedag Kempenland georganiseerd. Ook de Brabant-Collectie was aanwezig met een stand en fotopresentatie van een zeventigtal gildefoto’s uit eigen collectie. Dit jaar was het thema ‘Schuttersgilden ontmoeten Brabants Immaterieel Erfgoed’.
Bibliothecaris Pia van Kroonenburgh bij de stand van de Brabant-Collectie
Prof. dr. Wim van de Donk, commissaris van de Koning in Noord-Brabant, werd bij aankomst door alle gildeleden en mannenkoor La Bonne Espérance feestelijk toegezongen. Na de gildeviering, koffietafel en het aanbieden van de erewijn, begon de stoet van de deelnemende Kempische gilden. Elk gilde presenteerde zich voorafgaande aan de massale opmars op het terrein voor de ingang van het Evoluon. Raadsheer Tony Vaessen (vrijwilliger bij de Brabant-Collectie) was de spreekstalmeester van deze Kringgildedag.
De laatste deelnemer van de stoet: Het Heilig Kruisgilde Gerwen


Vendelen na de massale opmars
Voor de wedstrijden van de verschillende onderdelen o.a. trommen, vendelen en schieten, maar ook de stoet en de tentoonstellingen waren prijzen te verdienen. Emy Thorissen, conservator van de Brabant-Collectie, was een van de juryleden.
Een van de standaardruiters op het centrale veld

Gildetrommen van het St. Martinusgilde Waalre
Meer foto's zijn te zien op de Facebookpagina van de Brabantse schuttersgilden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten