Over mij

Mijn foto
De Brabant-Collectie is in 1837 in 's-Hertogenbosch opgericht door het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen in Noord-Brabant en wordt sinds 1986 beheerd door de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg

donderdag 29 juni 2017

Een Brabantse fotograaf in Ierland

Van 7 juli t/m 31 augustus 2017 vindt in de Cork Photo Gallery (Ierland) de expositie InPrint plaats, waar de foto’s van de Brabantse fotograaf Noud Aartsen gecombineerd worden met een abstracte interpretatie van de afgebeelde gebeurtenis door de Ierse kunstenares Eimearjean McCormack.


Eimarjean McCormack is in 2007 afgestudeerd aan de London University of Arts. Ze heeft verschillende tentoonstellingen in Ierland gehad, maar heeft ook internationaal geëxposeerd in steden als New York, San Francisco, Philadelphia, Detroit, Berlin, London, Lorient en Shanghai. Haar werk is o.a. te zien in The Bank of New York and The Zuckerman Museum of Art.

Noud Aartsen (Best 1932 - Mollans-sur-Ouvèze 2010) is vooral bekend geworden als landschapsfotograaf. Na een fotografie-opleiding in Den Haag heeft hij in 1956 in Oirschot een fotostudio geopend. Hij heeft foto-opdrachten in verschillende landen gehad, zoals Frankrijk, Israël en Palestina.  Hij verhuisde in 1977 naar Ierland waar hij vier jaar gewoond heeft. Na enige jaren in Noord-Brabant te hebben gewoond en gewerkt, is hij in 1996 definitief naar Frankrijk verhuisd, waar hij in 2010 overleed.

Zijn omvangrijke collectie foto’s en negatieven, inclusief de auteursrechten schonk zijn weduwe Rini Aartsen-van Breugel in 2011 aan de Brabant-Collectie. Hoewel er van zijn werk al meerdere fotoboeken zijn verschenen, heeft de Brabant-Collectie in samenwerking met Stichting Cornelius Rudolphus Hermans in 2016 een boek gepubliceerd van zijn foto’s in Brabant, Ierland en Frankrijk, getiteld Noud Aartsen. Tegelijkertijd met de presentatie van dit boek op 4 februari 2016 is een mini-expositie van zijn werk in het Natuurmuseum in Tilburg geopend. Deze was te zien tot juni 2017.

De Brabant-Collectie heeft in het Cork Photo Gallery een partner gevonden om het werk van Noud Aartsen ook internationaal te exposeren, waarbij zijn werk als inspiratie dient voor nieuwe kunstuitingen.

Een impressie:
Expositie  'InPrint', Cork Photo Gallery, The Lord Mayors Pavilion, Cork
© Jacqueline Kerkhoff
Expositie  'InPrint', Cork Photo Gallery, The Lord Mayors Pavilion, Cork
© Louise Maher

Geen opmerkingen:

Een reactie posten